Seperti juga jenama lain, Hyundai buat masa sekarang menggunakan hatchback segmen-B mereka iaitu i20 bagi menyahut cabaran Kejuaraan Rali Dunia (WRC). Namun untuk model produksi berprestasi tinggi sebenar, sayap perlumbaannya iaitu Hyundai N mempertaruhkan hatchback segmen-C i30 N sebagai hero utama, manakala i20 kekal sebagai sebuah model dengan enjin 1.0 T-GDI berkuasa hanya 120 hp/172 Nm.

Tapi nampaknya tak lama lagi i20 lebih buas talaan Hyundai N bakal muncul dibilik pameran – i20 N bakal didedahkan pada awal tahun hadapan, dan bakal menyertai model-model N lain iaitu i30 N hatchback dan i30 N fastback serta Veloster N, kata sumber dalaman jenama Korea tersebut kepada Autocar.

Talaan casis dan juga enjin pada i20 N berkenaan dikatakan akan menyamai apa yang dibuat pada i30 N, jadi boleh dijangka kereta tersebut bakal diberikan casis dan suspensi lebih keras, brek lebih besar, nisbah stereng lebih pantas, dan juga enjin yang jauh lebih berkuasa.

Bagi menghadapi lawan sekelas dalam pasaran seperti Ford Fiesta ST, Toyota Yaris GRMN dan Polo GTI, Hyundai i20 N dijangka akan dijana oleh enjin 1.6 liter T-GDI yang diambil dari model-model seperti Hyundai Elantra Sport dan Tucson, menjana kuasa sekitar 200 hp. Selain dari i20 ini, laporan sebelum ini turut ada menyatakan bahawa Hyundai N bakal menghasilkan SUV berprestasi tinggi berasaskan Hyundai Tucson.