Seperti yang dijanjikan Mellors Eliiot Motorsport (MEM) hujung bulan lalu, Proton Iriz R5 dengan kerangka baharu yang kini bukan lagi prototaip, sebaliknya sebuah jentera yang sudahpun sah menerima kelulusan FIA muncul di Goodwood Festival of Speed (FOS) 2019.

Kereta berkenaan menggunakan nombor plat pendaftaran YN19 GFG, berbanding PRO7 TON pada kerangka sebelum ini, dan ia muncul dengan livery perlumbaan baharu setelah pasukan MEM mendapat tajaan dari pengeluar minuman beralkohol, Thornbridge Brewery dari Bakewell (ibu pejabat MEM juga terletak di Bakewell).

Grafik baharu berkenaan menampilkan jenama minuman Jaipur keluaran syarikat tersebut, dengan keseluruhan badan Iriz R5 MEM menerima warna oren.

Seperti penyertaannya pada FOS 2017 dan 2018, Iriz R5 ini bukan hanya dipamerkan dan membuat demonstrasi, ia turut akan berlumba dalam Forest Stage Rally di acara tersebut. Untuk rekod, MEM dan Iriz R5 merupakan juara bertahan Forest Stage Rally ini selama dua tahun berturut-turut.

MEM mula membangunkan Proton Iriz R5 ini sejak tahun 2016. Jentera tersebut dijana enjin petrol turbo 4B11T dari Mitsubishi Lancer Evolution X yang telah diturunkan kapasitinya dari 2.0 liter kepada 1.6 liter (bagi membolehkan ia diiktiraf dalam kategori R5), digandingkan bersama transmisi dari Xtrac dan juga sistem pacuan semua roda.

Untuk suspensi, ia diberikan set penyerap hentak dari Reiger, dan turut menerima sistem brek dari Brembo. Seluruh kawalan elektronik jentera ini pula menerima peralatan dari Cosworth.

Dengan homologasi penuh dari FIA diterima oleh kereta ini pada Mac lalu, Proton Iriz R5 kini sudah boleh bertanding dalam Kejuraan Rali Dunia (WRC) untuk kategori WRC2, menentang jentera-jentera lain seperti Skoda Fabia R5 dan Volkswagen Polo GTI R5.