Proton Iriz R5 dan pasukan Mellors Elliot Motorsport (MEM) sekali lagi memenangi gelaran juara pada Forest Rally Stage di acara tahunan Goodwood Festival of Speed (FOS) yang berlangsung di United Kingdom dan berakhir semalam.

Apa yang menarik, walaupun ‘terbalik kura-kura’ pada satu selekoh hairpin di hari pertama, Proton Iriz R5 yang dipandu oleh Oliver Mellors ini masih lagi berjaya mengekalkan penguasaannya pada perlumbaan tersebut.

Proton Iriz R5 ini membuat kemunculan sulungnya dikhalayak ramai pada acara yang sama tahun lalu, dan terus memenangi Forest Stage Rally pada FOS 2017. Kereta ini juga sebelum ini dikhabarkan akan menyertai Kejohanan Rali Dunia tahun ini dalam kategori WRC2, manakala ujian terakhir bagi memuktamadkan talaan serta penggunaan komponen yang akan digunakan pada proses homolagasi perlumbaan tersebut sudahpun dibuat Mei lalu, namun sehingga kini masih lagi belum ada apa-apa pengumumam dibuat oleh MEM.

Jentera rali ini dijana enjin petrol turbo 4B11T dari Mitsubishi Lancer Evolution X yang telah diturunkan kapasitinya dari 2.0 liter kepada 1.6 liter (bagi membolehkan ia diiktiraf dalam kategori R5), digandingkan bersama transmisi dari Xtrac dan juga sistem pacuan semua roda. Untuk suspensi, ia akan diberikan set penyerap hentak dari Reiger, dan turut menerima sistem brek dari Brembo. Seluruh kawalan elektronik jentera ini pula akan menerima peralatan dari Cosworth.

Selain dari Goodwood, Iriz R5 juga telah berlumba dalam tiga perlumbaan – menjadi juara di Rally Stage Goodwood Festival of Speed, mencapai kedududukan podium di Malton Forest Rally, dan juara di Grizedale Stages Rally. Ia juga telah diuji oleh lagenda serta juara dua kali WRC, Marcus Gronholm dan diberikan maklum balas yang sangat positif.

April lalu, Proton telah menayangkan Iriz R5 di Malaysia namun ia hanyalah sebuah replika. Walaupun sekadar replika, kereta berkenaan sebenarnya turut dibina oleh MEM di UK, dan menggunakan kit-kit badan asli sama seperti jentera sebenar.