Honda Malaysia Sdn Bhd (HMSB) hari ini mengumumkan bahawa Madoka Chujo kini telah dilantik sebagai pengarah urusan dan ketua pegawai eksukutifnya yang baharu, bagi menggantikan Toichi Ishiyama yang telah memegang kedua-dua jawatan berkenaan selama tiga setengah tahun.

Sebelum mula bertugas di HMSB bermula 1 April lalu, Chujo merupakan naib presiden Honda Canada yang menguruskan jualan dan pemasaran pada pasaran berkenaan sejak 2019.

Chujo memulakan kariernya di Honda 23 tahun lalu pada 1997, dan sejak itu beliau telah bertugas dengan Honda di berberapa negara termasuk Jepun, China, Sepanyol, dan Kanada dan memegang pelbagai jawatan. Beliau pakar dalam strategi pemasaran yang diasah menerusi tugas-tugasnya sebelum ini dan kini melihat kehadapan bagi menggunakan segala pengetahuannya bagi memacu Honda Malaysia terus maju.

“Malaysia sememangnya merupakan pasaran yang penting di Asia dan rantau Oceania dengan Honda Malaysia telah pun mencapai pelbagai kejayaan bersejarah dalam jualan yang signifikant serta telah menjadi salah satu jenama automotif peneraju dalam negara,” katanya.

“Saya tak sabar dan teruja untuk tugas pertama saya sebagai MD dan CEO Honda Malaysia, dan pada masa yang sama saya juga bersemangat untuk menerokai Malaysia, kerana negara ini unik dan merupakan acuan penyatu pelbagai budaya dan masyarakat, dengan banyak potensi serta sudah tentu persekitaran tempat kerja yang laju,”tambahnya lagi.

Ketika dipimpin oleh Ishiyama, Honda Malaysia telah memperkenalkan pelbagai model termasuk Honda Civic Type R FK8, City generasi kelima yang disertai oleh penampilan sulung peringkat global sedan berkenaan dalam versi City RS e:HEV. Antara kejayaan yang dicapai oleh beliau termasuk memandu syarikat untuk mencapai jualan mencecah 900,000 unit pada 2019 dan mencapai jualan ke-1 juta unit pada Mac tahun ini.

Di bawah pengawasannya juga, Honda Malaysia berjaya mengekalkan kedudukan sebagai jenama bukan nasional nombor 1 di Malaysia untuk kali ke-enam berturut-turut pada 2020, walaupun negara sedang dilanda pandemik Covid-19. Ishiyama kini telah pun pulang semula ke Jepun bagi menyandang jawatan baru di Divisi Perniagaan Automobil, Strategi Perniagaan Honda Jepun.