Selepas meninggalkan pasaran Malaysia lima tahun lalu, hari ini secara rasmi Suzuki sudah masuk semula kepasaran tempatan dengan melancarkan model hot-hatch ikoniknya iaitu Suzuki Swift Sport. Kali ini, Suzuki Malaysia diuruskan oleh Naza Eastern Motors, dan apa pula rancangan syarikat berkenaan selepas ini?

Menurut ketua syarikat berkenaan, Mohamad Redza, tahun ini Suzuki Malaysia akan menumpukan kepada model-model “ikon” Suzuki untuk membina semula imej jenama Jepun tersebut di pasaran tempatan. Beliau tidak menyatakan dengan spesifik model-model “ikon” berkenaan, tetapi jika dilihat dari barisan model Suzuki untuk peringkat global sekarang, selepas Swift Sport sudah tentulah SUV off-road kompak Jimny.

Jimny generasi keempat tersebut menerima sambutan yang sangat menggalakkan di pasaran seluruh dunia. Malah ketika tiada pengedar sah Suzuki di Malaysia, ia turut di bawa ke pasaran tempatan oleh pengimport persendirian dan dijual pada harga yang agak premium.

Menurut Mohamad Redza, model “ikon” kedua berkenaan akan dilancarkan sebagai model yang diimport sepenuhnya (CBU) pada separa kedua tahun ini. Jadi jika mengikut perancangan Naza Eastern ini, Jimny yang diimport secara rasmi lengkap dengan waranti pengeluar tersebut mungkin akan dilancarkan pada pasaran tempatan tidak lama lagi

Kami turut bertanya adakah Naza Eastern turut akan menjalankan operasi pemasangan tempatan (CKD) bagi menghasilkan model dengan harga yang lebih kompetitif. Redza memberikan respon dengan menyatakan bahawa langkah berkenaan masih belum berdaya maju buat masa sekarang.

Tambahan pula, Suzuki kini mempunyai operasi pemasangan di Thailand dan Indonesia, jadi kereta-kereta tersebut boleh dibawa Malaysia menerusi kawasan perdagangan bebas ASEAN (AFTA).

Kembali kepada Jimny, buat masa sekarang ia dipasang di Jepun dan di India menerusi Maruti Suzuki. Jadi kami jangkakan pasaran Malaysia mungkin akan menerima SUV berkenaan terus dari Jepun memandangkan Malaysia sememangnya mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan negara matahari terbit itu yang membolehkan penjimatan terhadap duti import dibuat. Agak-agak, berapa pula harga Suzuki Jimny di Malaysia ni nanti ye?