BMW 2 Series G42 hanya akan diperkenalkan secara rasmi hujung minggu ini, semasa acara Goodwood Festival of Speed, tetapi kita sudah dapat mengetahui bentuk kasarnya melalui spyshot, teaser dan juga gambar yang tersebar dalam internet. Hari ini, beberapa lagi disiarkan.

BMW mengeluarkan teaser rasmi yang menampakkan bahagian sisi hadapan coupe paling kecil mereka tersebut, tetapi ia masih digelapkan. Daripada bayangnya, kita boleh melihat garis badan, lengkuk tayar lebar, sedikit lampu hadapan dan rim 19 inci Style 792 dua tona yang diambil daripada M340i.

Bagi yang tidak sabar, sebenarnya ada juga gambar yang sudah tersebar di dalam internet, dan dijumpai melalui akaun Instagram wilcoblok. Mulanya cuma gambar bahagian hadapan dan sisi, tapi terbaru, bahagian belakang juga dimuat naik.

Sekiranya ini adalah gambar 2 Series G42 yang sebenar, ia boleh dikatakan agak unik terutama bentuk serta nyalaan lampunya. Penutup but menjungkit di hujung dan ditambah dengan spoiler nipis di atasnya, kemudian di bawah, bamparnya mempunyai kemasan warna hitam kilat, siap dengan diffuser di tengah serta muncung ekzos berbentuk trapezoid di setiap bucu.

Selain daripada perubahan bentuk dan rupa, BMW juga telah mengambil keputusan untuk menukar platform 2 Series daripada FAAR kepada CLAR untuk model pacuan roda belakang. Jarak rodanya akan menjadi lebih panjang dan lebar, dan kemungkinan besar ditawarkan dengan enjin empat silinder 2.0 liter turbo sama seperti 3 Series dan 4 Series, bersama padanan transmisi automatik lapan kelajuan.

GALERI: Gambar teaser BMW 2 Series Coupe 2022