Mini yang asal dilancarkan pada tahun 1959, dengan rekaannya dibuat oleh Alec Issigonis untuk British Motor Corporation (BMC). Selepas ia muncul, pemilik Cooper Car Company, John Cooper melihat model hatchback kecil ini mempunyai potensi untuk dijadikan sebagai kereta prestasi, dan dari situ muncullah pula Mini Cooper, pada tahun 1961.

Kerjasama antara dua pihak ini masih berterusan sehingga sekarang, dan anda boleh melihat nama John Cooper Works digunakan pada pelbagai model MINI yang menawarkan lebih prestasi berbanding versi biasa. Demi menyambut ulang tahun Mini Cooper yang ke-60, dan memberi penghormatan kepada Cooper yang telah meninggal dunia pada tahun 2000, MINI telah mengeluarkan model 3 Door edisi khas yang dipanggil sebagai Anniversary Edition.

Ia ditawarkan untuk 3 Door biasa, Cooper S dan John Cooper Works, dan hanya akan dikeluarkan terhad 740 unit sahaja. Nombor ini dipilih sebagai memperingati nombor 74 yang pernah digunakan oleh Mini Cooper klasik dulu dalam perlumbaan.

Pada waktu dulu, kereta lumba yang dibuat oleh Cooper boleh dikenali dengan warna hijau serta kemasan putih. Disebabkan itu, model Anniversary Edition ini diwarnakan British Racing Green, bersama bumbung, cermin sisi, pemegang pintu, serta kemasan keliling lampu yang berwarna putih.

Di atas bonet juga terdapat dua jalur berwarna putih, dan kemudiannya ia diserikan lagi dengan kemasan merah pada bahagian gril. Melengkapkan penampilannya, ia dipasang dengan rim Circuit Spoke John Cooper Works 18 inci warna dua tona.

Masuk ke dalam, pada panel sebelah pemandu, terdapat tanda tangan John, Mike dan Charlie Cooper, sementara pada tiang pintu terdapat lencana yang datang dengan tanda tangan John Cooper, serta tulisan tangan “1 daripada 740” serta tulisan “60 Years of Mini Cooper – The Unexpected Underdog.”