Volkswagen telah mengumumkan bahawa mereka akan memperkenalkan SUV coupe elektrik penuh ID.5 GTX sewaktu pameran Munich Motor Show September nanti, tetapi dalam versi “konsep hampir kepada produksi.”

Menurut pengeluar dari Jerman itu, nama GTX yang digunakan itu menandakan ia adalah sebuah varian prestasi bagi ID.5, seperti GTI, GTD dan GTE yang digunakan bagi masing-masing model petrol, diesel dan plug-in hybrid. Pada ID.5 GTX ini terdapat dua motor elektrik – satu bagi setiap gandar untuk memberikan pacuan semua roda – dan bateri lithium ion padanya mampu memberikan jarak gerak sehingga 497 km.

Perincian teknikal penuh untuk ID.5 GTX ini masih belum didedahkan, tetapi ia dijangka mempunyai prestasi hampir seperti ID.4 GTX dengan kuasa sekitar 299 PS (295 hp). Pada ID.4 GTX, iaitu sebuah SUV yang mempunyai bumbung lebih panjang, tetapan dua motor elektrik dan bateri 77 kWh mampu memberikan jarak gerak 480 km.

Pacutan 0-100 km/j pula mampu dilakukan oleh ID.4 GTX dalam masa bawah 6.2 saat, dengan laju maksimum yang dihadkan pada 180 km/j. ID.5 GTX dijangaka menyediakan sistem pengecasan sama seperti ID.4 GTX, seperti pengecasan AC sehingga 11 kW dan pengecasan DC sehingga 125 kW, yang boleh memberikan jarak gerak sehingga 300 km, selepas dicas selama 30 minit.

Sebagai perbandingan, SUV ID.4 biasa yang didedahkan September tahun lalu cuma dilengkapi dengan motor elektrik pada gandar belakang, dengan kuasa 204 PS, dan boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 8.5 saat, sebelum mencecah kelajuan maksimum 160 km/j.

Bagi bahagian lain, Volkswagen memberitahu SUV coupe elektrik ini mempunyai “sambungan penuh” dan boleh menerima naik taraf perisian over-the-air, serta akan dilengkapi dengan teknologi Car-to-x. Ini membenarkan kenderaan berkomunikasi dengan infrastruktur di sekitarnya, sekaligus mampu menerima amaran kepada situasi seperti kesesakan trafik dan bahaya, servis kecemasan serta kenderaan rosak.