Bulan lepas, Triumph telah mengeluarkan teaser untuk sebuah model baru yang dipanggil sebagai Speed Triple RR. Apa yang boleh dilihat pada waktu itu adalah gambar bahagian tepi, yang menunjukkan motosikal tersebut mempunyai fairing di hadapan.

Disebabkan ia mempunyai fairing, ramai yang tertanya kenapa pengeluar dari United Kingdom ini tidak menggunakan nama Daytona yang dikenali untuk model sports mereka. Sekarang, muncul pula siri teaser kedua. Anda boleh lihat betul-betul dari hadapan, lampunya menggunakan bentuk bulat seperti motosikal klasik.

Ia seakan mempunyai aura Thruxton, tetapi dengan nama Speed Triple itu, kita sudah mengetahui ia menggunakan asas daripada model naked moden Speed Triple 1200 yang baru sahaja dipertingkat secara menyeluruh Januari lalu.

Dari pandangan kami, ini sudah seperti model kedua yang menggunakan bentuk ala klasik, tetapi dengan enjin lebih moden iaitu unit tiga silinder yang sudah cukup dikenali bagi Triumph. Model pertama yang dimaksudkan adalah Trident 660.

Daripada gambar teaser terbaru ini juga kita boleh melihat Speed Triple RR menggunakan pemegang jenis clip-on, yang kedudukannya lebih rendah berbanding pemegang pada Speed Triple RS. Cermin sisi dipasang di fairing dan kita juga boleh menjangka peletak kaki diubah supaya bersesuaian dengan kedudukan menunggangnya yang lebih agresif.

Bahagian mekanikal lain mungkin sama sahaja seperti Speed Triple RS, termasuk enjin tiga silinder 1,160 cc berkuasa 180 PS, kotak gear enam kelajuan, suspensi Ohlins boleh laras sepenuhnya, brek Brembo Stylema di hadapan, skrin TFT 5.0 inci serta pelbagai sistem elektronik. Majlis pengenalan global Speed Triple RR akan diadakan pada 14 September.