Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Selepas tempahannya dibuka seawal Oktober 2021, kemudian rupa dan spesifikasinya didedahkan Isnin lalu, hari ini secara rasmi Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid dilancarkan untuk pasaran Malaysia. Varian lebih mesra alam ini dihasilkan secara pemasangan tempatan (CKD), dan pelancaran hari ini turut disertai bersama versi CKD untuk varian petrol penuh 1.8G dan 1.8V.

Oleh itu, kini pembeli boleh memilih tiga varian Corolla Cross CKD di Malaysia bermula dengan varian paling asas petrol 1.8G pada harga RM123,000, varian pertengahan juga dengan enjin petrol 1.8V berharga RM129,000, manakala varian paling tinggi sekarang adalah 1.8 Hybrid yang dijual pada harga RM136,550. Untuk rekod, Toyota Corolla Cross yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Thailand sebelum ini dijual pada harga bermula RM124,000 untuk model 1.8G dan RM134,000 bagi model 1.8V.

Kesemua angka-angka yang dinyatakan ini adalah harga atas jalan tanpa insuran, termasuk pengecualian cukai jualan sepenuhnya untuk model-model CKD sehingga akhir Jun tahun ini. Ia juga diberikan perlindungan waranti selama lima-tahun tanpa had perbatuan.

Manakala model 1.8 Hybrid pula diberikan perlindungan menyeluruh untuk sistem hibrid berkenaan (termasuk bateri, inverter dan juga unit pengurusan kawalan kuasa) selama lapan-tahun tanpa had perbatuan. Pembeli juga boleh memanjangkan perlindungan waranti tersebut dua tahun lebih lama (10-tahun secara keseluruhan) dengan bayaran tambahan RM2,950.

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Corolla Cross merupakan model pertama Toyota yang diasaskan dari platform baharu Toyota New Global Architecture (TNGA) yang dipasang di Malaysia, menerusi fasiliti terkini UMW Toyota Motors yang terletak di Bukit Raja, Shah Alam. Selain dari harganya yang lebih murah, model petrol versi CKD ini turut menampilkan beberapa tingkat taraf kelengkapan.

Untuk model petrol penuh, kedua-dua model 1.8G dan 1.8V masih menerima enjin 2ZR-FE 1.8 liter Dual VVT-i yang menghasilkan kuasa 139 PS pada takat 6,400 rpm dan tork maksima 172 Nm pada takat 4,000 rpm. Ia digandingkan dengan kotak gear CVT yang diberikan tujuh-kelajuan maya dengan mod manual, bagi memacu hanya roda hadapan.

Manakala bagi model 1.8 Hybrid pula, ia menerima unit rangkaian kuasa hibrid elektrik Toyota generasi keempat, terdiri dari enjin kitaran Atkinson 2ZR-FXE 1.8 liter empat silinder berkuasa 98 PS pada takat 5,200 rpm dan tork maksima 142 Nm pada takat 3,600 rpm, bersama motor elektrik berkuasa 72 PS dan tork maksima 163 Nm.

Secara keseluruhan, sistem ini menghasilkan kuasa gabungan 122 PS bagi memacu roda hadapan menerusi kotak gear automatik E-CVT, tanpa menampilkan sebarang kelajuan maya. Motor elektrik pada model hibrid ini menerima kuasa dari bateri nikel logam hidrat berkapasti 6.5 Ah yang ditempatkan di bawah tempat duduk belakang, membolehkan ia mengekalkan ruang kapasiti but belakang.

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Unit rangkaian kuasa ini menyediakan tiga mod pemanduan iaitu mod Eco yang memberikan penggunaan bahan api paling efisien, mod Sport untuk pemanduan lebih agresif serta mod EV yang memberikan pemanduan menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya dengan enjin petrol dimatikan terus. Secara keseluruhan Corolla Cross Hybrid ini mampu mencapai penggunaan bahan api 23.3 km/l.

Menurut UMWT ketika sesi pandu uji Corolla Cross Hybrid untuk media pada awal minggu ini, kabin model 1.8 Hybrid ini adalah lebih enam desibel lebih senyap berbanding versi petrol penuh ketika ia memecut sepenuhnya, serta empat (hadapan) dan tujuh (belakang) desibel lebih senyap ketika bergerak dengan halaju malar 60 km/j.

Malah prestasi untuk versi hibrid ini juga lebih baik dari versi petrol kerana model 1.8 Hybrid ini mampu memecut dari 0-50 km/j 2.1 saat lebih pantas; 0-80 km/j 1.7 saat lebih pantas; 0-100 km/j 0.9 saat lebih pantas berbanding Corolla Cross 1.8G dan 1.8V.

Bagi model 1.8G, ia kini dibekalkan dengan lampu hadapan LED secara standard dengan fungsi follow-me-home, tetapi masih mengekalkan rim 17-inci dengan tayar 215/60R17. Kesemua varian Toyota Corolla Cross untuk pasaran Malaysia kini menerima perincian standard termasuk lampu kabus LED hadapan dan belakang, pengelap cermin automatik, cermin hadapan akustik, lampu belakang LED, cermin sisi elektrik (auto-lipat, larasan automatik ketika undur), dilengkapi rel bumbung yang boleh menampung beban sebanyak 70 kg serta penderia kaki untuk membuka pintu tailgate belakang.

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Untuk model 1.8V dan 1.8 Hybrid, ia dipadankan dengan rim aloi 18-inci dengan tayar 225/50R18. Model CKD ini juga menyaksikan tayar Michelin Primacy 4 yang dipadankan pada model CBU sebelumnya digantikan dengan tayar Toyo Proxes CR1 yang didakwa memberikan penggunaan bahan api serta keselesaan yang lebih baik. Model kumpulan pertama CKD ini hanya akan diberikan port USB-A di belakang, dan ia akan digantikan dengan port USB-C bermula Februari nanti.

Manakala bagi model 1.8 Hybrid, ia menerima lampu hadapan Bi-LED dengan serlahan biru bersama lencana-lencana Hybrid pada badan bagi membezakannya dari dua model varian petrol lebih rendah.

Pada bahagian kabin, kedua-dua model petrol penuh menerima skrin pelbagai info berwarna TFT 4.2-inci pada panel instrumen, sistem pendingin hawa automatik zon tunggal. Untuk model asas 1.8G, roda sterengnya menampilkan butang untuk sistem cruise control biasa selain butang kawalan sistem audio, telefon dan lain-lain.

Manakala untuk semua varian, kabin Corolla Cross ini didatangkan standard dengan tempat duduk upholsteri kulit hitam dengan fungsi larasan kuasa lapan-hala bagi sebelah pemandu serta fungsi lipat nisbah 60:40 dengan larasan rebah kebelakang satu langkah untuk tempat duduk belakang.

Sistem infotainmen juga adalah seragam untuk semua varian SUV segmen-B ini, yang terdiri dari skrin sesentuh kapasitif Display Audio sembilan-inci yang menyokong hubungan Apple CarPlay, Android Auto, Miracast, USB dan Bluetooth, serta menerima enam pembesar suara.

Bagi model 1.8V dan 1.8 Hybrid, ia diberikan stereng dengan butang cruise control adaptif dan bantuan pengesan lorong (kerana dibekalkan dengan sistem Toyota Safety Sense), serta sistem pencahayaan pada pintu hadapan, pemegang cawan dan tray tengah.

Khas untuk varian tertinggi 1.8 Hybrid, ia hadir dengan skrin pelbagai info berwarna TFT lebih besar bersaiz tujuh-inci, sistem pendingin hawa automatik dua zon, dan juga cermin padang belakang elektrokromik.

Varian Hybrid bagi Corolla Cross pasaran Malaysia ini masih tidak menampilkan brek parkir elektronik, dan dia masih menggunakan brek parkir manual menggunakan pedal kaki seperti model petrol. Namun ia diberikan karpet kaki serlahan biru bagi menandakan ia adalah varian lebih mesra alam.

Untuk keselamatan, kesemua varian Corolla Cross pasaran Malaysia menerima kelengkapan standard termasuk Pemantau Titik Buta (BSM) dengan Amaran Lintasan Trafik Belakang (RCTA), Bantuan Mula Mendaki dan Sistem Amaran Tekanan Tayar (TPWS). Kelengkapan keselamatan standard lain yang turut dibekalkan termasuk tujuh-beg udara, cagak tempat duduk keselamatan kanak-kanak Isofix di belakang serta penderia parkir hadapan dan belakang.

Seperti yang disebutkan tadi, model 1.8V dan 1.8 Hybrid dibekalkan dengan sistem bantuan pemanduan Toyota Safety Sense (TSS) yang menampilkan fungsi seperti Sistem Pra-Perlanggaran (PCS), Amaran Penukaran Lorong (LDA) dengan Bantuan Stereng, cruise control adaptif/Kawalan Melayar Radar Dinamik (DRCC), Bantuan Pengesan Lorong (LTA) dan Lampu Tinggi Automatik (AHB).

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Sistem kamera perakam digital (DVR atau dashcam) untuk bahagian hadapan adalah standard untuk kesemua varian. Namun untuk mereka yang mahukan unit perakam sebelah belakang, ia turut ditawarkan sebagai ciri opsyen. UMW Toyota turut menawarkan fungsi pengecas telefon pintar tanpa wayar untuk semua varian Corolla Cross, juga dengan bayaran tambahan.

Ketiga-tiga varian Corolla Cross pasaran Malaysia ini juga diberikan sistem telematik kenderaan (VTS) secara standard. Ia adalah sistem yang mampu untuk menjejaki kedudukan kenderaan menggunakan isyarat GSM/GPS. Sekiranya kereta dicuri, pusat panggilan 24/7 akan dapat mengesannya dengan segera dan memaklumkan pihak berkuasa untuk tindakan pantas. Ciri ini ditawarkan dengan langganan percuma selama tiga tahun.

Lima warna badan ditawarkan untuk model 1.8 Hybrid ini termasuk Red Mica Metallic, Nebula Blue Metallic, Platinum White Pearl, Silver Metallic serta warna eksklusif Celestite Grey Metallic. Setiap pembelian model ini datang sekali dengan waranti pengeluar selama lima-tahun.

GALERI: Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid 2022

GALERI: Gambar rasmi Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid 2022

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required