Hanya tinggal satu hari saja lagi sebelum GR Corolla didedahkan secara rasmi, dan Toyota telah mengeluarkan satu lagi video teaser pendek untuk menghangatkan suasana. Kali ini, ia dipanggil sebagai “The Detective” dan menunjukkan seorang individu giat mengkaji segala petunjuk yang pernah dikeluarkan berkenaan kereta ini.

Antara cebisan teka-teki yang telah dikeluarkan oleh Toyota melalui teaser sebelum ini antaranya adalah seperti “GR-Four” dan “G16”, yang jelas merujuk kepada enjin tiga silinder 1.6 liter turbo G16E-GTS berkuasa 272 PS/370 Nm, serta sistem pacuan empat roda sama seperti GR Yaris.

Seperti yang sudah diketahui, pasaran Amerika Syarikat tidak menerima hot-hatch homologasi istimewa untuk Kejohanan Rali Dunia (WRC) iaitu GR Yaris, dan ia akan diganti dengan GR Corolla. Ia akan menggunakan asas daripada Corolla Hatchback yang duduk di atas platform TNGA-C, dan bukannya TNGA-B seperti Yaris.

Disebabkan badannya yang lebih besar dan berat, ada khabar yang mengatakan enjin GR Corolla bakal ditala untuk menghasilkan kuasa yang lebih tinggi, sehingga 300 PS, sementara transmisi pula akan menggunakan tetapan sama seperti GR Yaris, iaitu unit manual enam kelajuan kerana itu sudah memang sebahagian daripada pakej pacuan semua roda GR Four.

Setakat ini masih tidak diketahui sama ada GR Corolla bakal menjadi model yang dikhaskan untuk pasaran Amerika Syarikat sahaja atau juga bakal dipasarkan di negara lain. Walaubagaimanapun, pada tahun 2020, Toyota sudah dilihat mendaftarkan tanda dagang “GR Corolla” di Australia.