Selepas imej Perodua Myvi facelift 2022 yang dipadankan dengan kit badan GearUp didedahkan oleh laman Facebook RideAth tempoh hari, kini Perodua sudahpun menyiarkan teaser rasmi untuk kit badan berkenaan.

Teaser tersebut dibuat dalam bentuk satu video pendek, yang mendedahkan hanya bahagian muka Myvi 2022 dengan kit badan itu. “Perincian tambahan Perodua GearUp kini hadir untuk mempertingkat rupa Myvi baharu. Akan datang di semua bilik pameran bertauliah Perodua,” tulis kapsyen video berkenaan.

Menerusi gambar yang bocor sebelum ini, dapat dilihat bahawa kit badan lengkap tersebut terdiri dari kemasan tambahan untuk apron bampar hadapan bersama spoiler pada bahagian bawah, skirt sisi, kemasan tambahan bawah bampar belakang dengan diffuser dan juga spoiler bumbung pada bahagian atas pintu tailgate belakang.

Sama seperti kit badan Gear Up pada Perodua Ativa, kit untuk Myvi ini sekali lagi menampilkan rekaan yang agak ‘sibuk’ dan agresif. Untuk kemasan apron bampar hadapan, ia diberikan perumah lampu nyalaan siang LED yang jauh lebih besar dengan kemasan hitam, yang kelihatan seperti liang pengambilan udara.

Tiada lagi kemasan berwarna perak pada bahagian ‘dagu’ Myvi yang diberikan kit badan ini kerana ia telah ditutup dengan kemasan spoiler bawah bampar juga berwarna hitam, yang bersambung sekali dengan kemasan perumah lampu nyalaan siang. Namun panel pada bahagian sisi spoiler bawah bampar berkenaan diberikan kemasan warna badan.

Kemasan warna hitam turut diberikan pada bahagian skirt sisi, manakala bampar belakang diberikan panel tambahan sisi lebih labuh dengan warna badan, dan bersambung dengan kemasan diffuser berwarna hitam pada bahagian tengah. Spoiler asal Myvi 2022 yang ringkas digantikan dengan spoiler bumbung yang jauh lebih besar, menampilkan ‘sayap’ kiri dan kanan yang tidak bersambung.

Secara asasnya, kit badan Gear Up ini bukan sahaja memberikan rupa lebih garang kepada Perodua Myvi facelift 2022, malah ia secara tidak langsung menjadikan warna badan model berkenaan berubah kepada tema dua-tona kerana diberikan kemasan-kemasan hitam yang cukup banyak.

Tidak seperti sebelum ini yang menyaksikan kit badan GearUp lazim dilancarkan serentak ketika hari pelancaran satu-satu model baharu dari Perodua, kit untuk Myvi 2022 ini nampaknya diperkenalkan lewat sedikit, selepas model ini dilancarkan pada November tahun lalu.

Walau bagaimanapun, Perodua masih belum mengumumkan sebarang perincian harga berkenaan kit badan ini. Anda rasa kit badan ini macam mana? Bergaya atau terlalu melebih-lebih?