TNB peruntukkan RM90j bina stesen pengecas DC untuk EV di seluruh Malaysia dalam tempoh dua tahun

TNB peruntukkan RM90j bina stesen pengecas DC untuk EV di seluruh Malaysia dalam tempoh dua tahun

Bagi membina kemudahan stesen pengecas pantas (DC) untuk kenderaan elektrik (EV) di seluruh Malaysia, Tenaga Nasional Berhad (TNB) memperuntukan sejumlah RM90 juta dalam tempoh dua tahun.

Menurut Pengarah Program Pejabat Pengurusan Projek Kenderaan Elektrik TNB, Mohd Junaizee Mohd Noor, antara yang terkini, TNB membina tiga stesen pengecas di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Ayer Keroh di Melaka, Tapah di Perak dan Paka di Terengganu.

“Kita sasar untuk membina tujuh lagi stesen pengecas DC di Malaysia sehingga akhir tahun ini di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS). Insya-Allah, hujung tahun ini TNB akan memiliki 10 stesen pengecas DC EV di sepanjang lebuh raya,” katanya kepada Bernama.

Beliau turut berkata, TNB juga dalam perancangan membina stesen pengecas DC EV di jalan raya utama. Selain terus komited dalam memupuk keyakinan pengguna EV untuk perjalanan jarak jauh dan tidak ragu-ragu apabila berdepan masalah kehabisan bateri di lebuh raya.

“Dengan adanya stesen pengecas DC ini, kita mahu kurangkan kebimbangan dan pada masa sama menggalakkan penggunaan EV pada masa akan datang,” katanya.

TNB peruntukkan RM90j bina stesen pengecas DC untuk EV di seluruh Malaysia dalam tempoh dua tahun

Berkenaan dengan cabaran yang terpaksa dihadapi TNB dan penyedia perkhidmatan pengecasan EV di Malaysia, beliau berkata antara kekangannya adalah kelulusan yang perlu diterima daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi pelbagai bentuk dan jenis stesen pengecasan.

“Setiap PBT mempunyai peraturan tersendiri dan ia harus diselaraskan dalam masa terdekat bagi memastikan masalah ini dapat diatasi. Saya harap dengan penyelarasan di seluruh negara, tempoh bagi kelululusan daripada PBT boleh disingkatkan sehingga kepada dua bulan sekurang-kurangnya,” katanya.

Selain daripada masalah membabitkan PBT, TNB turut menghadapi masalah seperti ruang atau tempat untuk pemasangan stesen berkenaan. Oleh itu, Mohd Junaizee berkata TNB terbuka untuk menjalin kerjasama dengan syarikat tempatan yang berminat untuk menyediakan tempat manakala TNB pula akan menyalurkan tenaga elektrik.

Beliau berkata, TNB berpandangan selain kekurangan infrastruktur, industri EV juga dihimpit masalah kemampuan mampu milik kenderaan EV, kekurangan mekanik, polisi mesra EV dan subsidi minyak yang tinggi.

TNB turut bekerjasama dengan beberapa pihak lain termasuk PLUS Berhad, Gamuda Land, Sime Darby Motors Malaysia dan DHL dalam usaha membangunkan rangkaian pengecasan di kawasan terpilih.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required