Perodua Bezza kereta paling laris di Malaysia untuk 2023 setakat ini, rampas takhta ‘king’ dari Myvi!

Perodua Bezza kereta paling laris di Malaysia untuk 2023 setakat ini, rampas takhta ‘king’ dari Myvi!

Perodua baru sahaja mengumumkan bahawa jualan tahunannya untuk sembilan bulan pertama tahun ini telahpun mencapai 233,227 unit, atau naik 18.8% berbanding tempoh sama tahun lalu. Jadi dengan tiga bulan berbaki untuk 2023, Perodua mensasarkan untuk menhasilkan 30,000 unit kereta sebulan bagi mencapai sasaran jualan 314,000 unit yang telah ditetapkan untuk tahun ini.

Namun sehingga berakhir suku ketiga tahun ini, jualan Perodua bukan dipacu oleh Myvi atau Axia, sebaliknya adalah model yang paling lama dalam barisan modelnya yang dijual buat masa sekarang iaitu Perodua Bezza. Dalam suku ketiga 2023 sahaja, Bezza telah berjaya dijual sebanyak 65,158 unit.

Jadi ia bukan hanya sedan segmen-A paling laris di Malaysia untuk suku ketiga dan jualan kumulatif tahun sehingga September 2023, malah Bezza kini merupakan kereta paling laris di Malaysia buat masa sekarang! Untuk konteks, jumlah jualan yang dicatatkan oleh Bezza ini adalah 14k unit lebih banyak dai Axia yang kini model kedua terlaris Perodua, dan ia juga 41.3% lebih tinggi dari rekod tempoh sama pada tahun lalu.

Bezza nampaknya bakal mengatasi rekod Myvi sebagai model paling laris di Malaysia tahun lalu dengan jualan sebanyak 74,840 unit. Menurut naib presiden Perodua Datuk Ahmad Suhaimi Hashim, Bezza kini merupakan model utama yang dihasilkan oleh kilang Perodua di Rawang.

Perodua Bezza kereta paling laris di Malaysia untuk 2023 setakat ini, rampas takhta ‘king’ dari Myvi!

Suhaimi turut mendedahkan bahawa kilang Perodua Global Manufacturing plant (PGMSB merupakan kilang kedua Perodua Sg Choh) telah meningkatkan takt time bagi Bezza sebanyak tiga kali untuk tahun ini sahaja, bagi mempercepatkan pengeluaran sedan yang sedang mendapat permintaan tinggi itu.

Perodua Bezza dilancarkan buat pertama kali pada Julai 2016. Ia adalah Axia dalam versi sedan di mana badan atasnya direka sendiri oleh Perodua – tiada versi Daihatsu atau Toyota untuk Bezza, dan ia hanya dijual di Malaysia. Kali terakhir model ini diberikan facelift adalah pada 2020.

Bezza generasi pertama ini mungkin bertahan sehingga awal 2025 walaupun Axia sudahpun muncul dalam versi generasi kedua tahun ini, dihasilkan dengan platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA).

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required