Suzuki Swift Sport mungkin ‘pupus’, tiada model baru kerana undang-undang emisi yang semakin ketat

Suzuki Swift Sport mungkin ‘pupus’, tiada model baru kerana undang-undang emisi yang semakin ketat

Suzuki Swift generasi keempat sudahpun dilancarkan di Jepun pada akhir tahun lalu, manakala jualannya di pasaran tersebut sudah bermula pada awal tahun ini. Bagi peminat-peminat prestasi Swift, sudah tentu ada yang mungkin tak sabar untuk melihat varian yang lebih berkuasa dengan lencana ‘Sport’ bukan?

Namun apa yang menyedihkan laporan media Australia, Drive menyebut Suzuki masih belum membuat keputusan untuk menghasilkan Swift Sport baharu berdasarkan model generasi keempat ini kerana undang-undang emisi global yang kini semakin ketat, manakala Swift Sport sedia ada akan terus dijual di pasaran negara itu sehingga akhir 2025 dan ia akan berada di bilik pameran sekali dengan Swift biasa generasi baharu.

Perkara ini disebut oleh pengurus besar Suzuki Australia, Micheal Pachota ketika menjawab soalan dari Drive yang bertanyakan status Suzuki Swift Sport generasi baharu tersebut. “Tiada apa yang sudah disahkan oleh Jepun. Tiada apa yang saya tahu setakat ini,” katanya.

Ini adalah kerana Suzuki akan menghadapi kesukaran bagi menghasilkan hot-hatch generasi baharu tersebut kerana undang-undang emisi global yang kini semakin ketat. Buat masa sekarang Swift Sport generasi sedia ada sudahpun diberikan sistem hibrid ringkas, namun ia masih tidak cukup bagi memenuhi piawaian emisi baharu yang bakal diperkenalkan di Eropah tidak lama lagi.

Suzuki Swift Sport mungkin ‘pupus’, tiada model baru kerana undang-undang emisi yang semakin ketat

Malah di Australia sendiri turut akan diperkenalkan dengan undang-undang emisi lebih ketat bermula 2025 menerusi undang-undang Standard Efisien Kereta Baharu (NVES) yang turut akan diperketat dari tahun ke tahun.

Pachota menjelaskan bahawa agak sukar untuk menyediakan model prestasi baharu dengan kuasa enjin yang mencukupi untuk dilabel sebagai kereta sport dalam masa yang sama mematuhi standard emisi yang semakin ketat.

“Jika anda mahu bermain dalam segmen hot hatch, anda benar-benar perlu ambil kira NVES selepas itu, dan/atau semua portfolio produk anda dari segi penalti yang perlu anda terima dalam satu ruang dan kredit kepada yang lain. Saya bayangkan ia sangat sulit,” katanya.

Laporan Drive ini turut menyebut bahawa undang-undang emisi ini telah menyebabkan dua hot-hatch kompak iaitu Ford Fiesta ST dan Renault Clio RS telah dihentikan jualannya di Australia. Manakala Hyundai i20 N yang kini masih dijual di sana dijangka tidak akan bertahan sehingga 2026.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required