JPJ siar kempen panggil balik terkini model termasuk Toyota, Mercedes-Benz, motosikal Suzuki, Honda

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah menyiarkan kempen panggilan balik (product recall) Siri 3/2024 bagi beberapa model kenderaan yang terlibat oleh syarikat pengeluar. Menurut JPJ, untuk siri kali ini, pihaknya menyenaraikan model kenderaan yang terlibat berdasarkan kepada rekod yang diterima yang membabitkan jenama Mercedes Benz, Toyota dan motosikal keluaran Suzuki serta Boon Siew Honda.

Toyota

  • Vios (tahun buatan Mac 2023-Februari 2024) – 24,345 unit

Mercedes-Benz

Suzuki

  • V-Storm 800DE (tahun buatan 2023) – 220 unit
  • Burgman Street EX (2024) – 125 unit

Boon Siew Honda

Menurut JPJ, pihak pengeluar akan menghubungi pemilik-pemilik kenderaan yang berkenaan untuk membuat penetapan tarikh temujanji serta membawa kenderaan untuk pemeriksaan dan menjayakan aktiviti pemanggilan semula yang dilaksanakan ini.

“Aktiviti pemanggilan semula produk ini penting bagi mengelakkan kemalangan berlaku disebabkan oleh kecacatan pada struktur atau peralatan yang ada pada kenderaan tersebut. Keselamatan kenderaan juga adalah penting bagi menjamin pemanduan dan keselesaan pemilik semasa dalam perjalanan. Semestinya pemilik tidak mahu memandu kenderaan dengan masalah teknikal yang berpotensi membahayakan, mengancam nyawa dan pengeluar akan membuat pemulihan tanpa sebarang kos kepada pemilik.

“Kerjasama di antara pemilik-pemilik kenderaan dan juga pengeluar diharapkan dapat menjayakan aktiviti ini supaya penamatan aktiviti pemanggilan semula dapat diselesaikan dalam tempoh yang singkat,” kata JPJ.

Tambahnya, tempoh penyelesaian bagi aktiviti panggilan balik ini adalah bergantung sepenuhnya kepada kerjasama yang diberikan oleh pemilik kenderaan.

“Sebagai pemilik kenderaan, sila pastikan data maklumat anda di pihak JPJ dan mana-mana pihak yang berkaitan adalah yang terkini bagi memudahkan anda dihubungi sekiranya kenderaan anda terlibat dalam mana-mana aktiviti panggilan balik,” sambung JPJ lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required