Sebelum ini kami sendiri sudah beberapa kali menyiarkan artikel mengenai Mazda CX-9, termasuk ulasan pandu ujinya. Namun masih tertanya-tanya bilakah CX-9 versi pasaran Malaysia bakal dilancarkan.

Memandangkan pada April lalu, Bermaz Motor ada memaklumkan CX-9 versi Malaysia bakal dilancarkan pada Oktober, selepas pelancaran model pemasangan tempatan (CKD) CX-5 pada bulan yang sama. Sehingga Oktober berlalu, masih tiada khabar berita mengenainya.

Tetapi, hari ini, khabar yang diterima adalah bahawa harga SUV besar berkapasiti tujuh-tempat duduk ini telah diumumkan, dengan unit spesifikasi Malaysia turut dipertontonkan kepada umum. Ia akan ditawarkan dalam dua varian, versi 2.5L 2WD akan dijual pada harga RM281,449 manakala versi 2.5L 4WD pada harga RM297,349. Ini adalah harga atas jalan tanpa insurans, dengan jaminan lima tahun/100,000 km serta servis percuma tiga tahun/60,000 km.

Sebagai perbandingan, harga bagi model spesifikasi Australia yang dijual sebelum ini ialah masing-masing RM286,749 (2WD) dan RM302,649 (AWD). Bagi Mazda CX-9 spesifikasi Malaysia, antara kelainan yang akan ditampilkan ialah penggunaan lampu nyalaan siang LED, berbanding unit halogen.

Malah ia turut dilengkapi dengan lampu utama LED adaptif (ALH) dan cermin sisi boleh laras secara auto dengan satu sentuhan bersama lampu isyarat. Lain-lain elemen masih dikekalkan termasuk lampu utama bi-LED, lampu kabus LED, lampu kabus LED, bumbung matahari berkuasa dan roda aloi 20-inci.

Bagi aspek pengendalian dan keselamatannya, CX-9 versi Malaysia turut dilengkapi dengan Mazda G-Vectoring Control, Lane Departure Warning System (LDWS), Lane Keep Assist System (LAS) dan Driver Attention Alert (DAA).

Beberapa elemen yang ada pada versi Australia juga tidak akan ada untuk CX-9 pasaran Malaysia. Ini termasuklah Mazda i-ELOOP Brake Regeneration System, Mazda i-Stop Idling Technology dan juga indikator amaran tali pinggang keledar untuk tempat duduk barisan kedua. Tetapi, semua ini akan dapat dipastikan sebaik saja model berkenaan dilancarkan di sini nanti.

Untuk kabinnya, elemennya turut dikekalkan, antaranya sistem kawalan suhu auto tiga-zon, balutan kulit upholstery, tempat duduk pemandu berkuasa dengan tatapan memori, Paparan Pemanduan Aktif jenis-projektor, sistem infotainmen MZD Connect dengan skrin sesentuh lapan-inci dan sistem bunyi Bose 12-pembesar suara.

Namun untuk bahagian mekanikalnya, tiada perubahan atau pun perbezaan. Masih mengekalkan varian dengan enjin SkyActiv-G 2.5L Turbo 2WD dan SkyActiv-G 2.5L Turbo 4WD, sama seperti model versi Australia yang kami uji sebelum ini iaitu petrol 2.5 liter SkyActiv-G.

Penjana kuasa ini mampu menghasilkan kuasa 228 hp pada 5,000 rpm dan tork 420 Nm pada 2,000 rpm. Ia turut dipadankan dengan transmisi automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan. Penggunaan bahan apinya sekitar 8.4 liter untuk setiap 100 km bagi model pacuan dua-roda dan 8.8L/100 km bagi pacuan semua-roda.