Bulan lalu telah tersebar imej SUV 7 tempat duduk Nissan yang dikhabarkan akan diberi nama Xterra, namun menerusi foto terbaharu yang menunjukkan model berkenaan di jumpai di China, SUV yang ladder frame berasaskan trak pikap Navara NP300 nampaknya hanya akan dikenali sebagai Terra.

Muka Terra diberikan gril utama signatur V-Motion Nissan bersaiz besar, diagndingkan bersama lampu hadapan yang lebih tajam berbanding Navara. Manakala pada bahagian belakang pula, rekaan diberikan agak ringkas dengan DNA Nissan, meliputi lampu dengan rekaan ‘two-piece’ serta jalur krom yang merentangi pintu tailgate.

Pada bahagian sisi, jelas SUV ini masih dibayangi imej Navara. Namum bentuk keseluruhan Terra tidaklah kelihatan pelik untuk bersaing dengan SUV berasaskan trak pikap lain seperti Toyota Fortuner, Isuzu MU-X dan Mitsubishi Pajero Sport.

Menurut berberapa khabar, Terra akan membuat kemunculan sulung pada Beijing Auto Show 2018 yang dijadualkan pada April tahun hadapan. SUV ini dijangka bakal dijana enjin 2.3 liter turbodiesel berkuasa 190 hp/450 Nm, digandingkan bersama kotak gear enam-kelajuan manual atau tujuh-kelajuan automatik. Ia juga berkemungkinan besar akan ditawarkan dalam versi pacuan roda belakang dan pacuan empat roda.