Pada tahun 2012, Volkswagen telah memperkenalkan Polo R WRC – Polo produksi paling pantas pernah dihasilkan, dan dibina hanya 2,500 unit sempena versi prototaip model tersebut yang bertanding dalam Kejohanan Rali Dunia (WRC). Berbanding model GTI yang diberikan enjin TSI 1.8 liter turbo berkuasa 190 PS/320 Nm, model R berkenaan berkongsi enjin TSI 2.0 liter turbo dari Golf GTI berkuasa 220 PS/349 Nm digandingkan dengan kotak gear enam-kelajuan manual memacu roda hadapan.

Setelah model generasi baharu (Mk6) didedahkan tahun lalu, setakat ini hanya model GTI diperkenalkan sebagai model berprestasi tinggi, juga dijana enjin TSI 2.0 liter turbo tetapi hanya berkuasa 200 PS/320 Nm.

Namun ketua pembangunan casis Volkswagen Karsten Schebsdat memberitahu Autocar, versi lebih berkuasa mungkin akan diperkenalkan kerana casis baharu ini “mampu menampung lebih kuasa”.

Volkswagen Polo R 2013

“Kereta tersebut sangat stabil walaupun pada selekoh berkelajuan tinggi yang tentunya mampu menampung kapasiti untuk versi yang lebih fokus,” jelas Schebsdat.

Kenyataan Schebsdat tersebut jelas memberi gambaran bahawa Volkswagen berminat untuk menghasilkan Polo GTI yang lebih berkuasa, dan mengikut hieraki model ia mungkin akan digelar sebagai Polo R. Apa yang menarik, Polo generasi baharu ini juga dibina berasaskan platform MQB, iaitu asas yang sama dengan Golf tetapi dipendekkan. Jadi tidak mustahil jika ianya nanti turut akan diberikan sistem pacuan semua roda Haldex sama seperti Golf R.

Walau bagaimanapun, ia masih terlalu awal untuk berbicara berkenaan perincian Polo yang lebih berkuasa berkenaan.

GALERI: Volkswagen Polo GTI Mk6