Nissan telah menyiarkan beberapa gambar awal untuk Nissan Terra, iaitu SUV tujuh tempat duduk body-on-frame yang menggunakan asas daripada Navara, sebelum ia diperkenalkan secara rasmi di China nanti. Model ini akan menjadi kenderaan pertama yang dilancarkan oleh bahagian rangka dan kenderaan komersial ringan (LCV) Nissan dalam rancangan enam tahun mereka yang dinamakan sebagai ‘Nissan M.O.V.E. to 2022’.

Secara visualnya, SUV ini nampak sama seperti imej yang pernah dilihat dalam spyshot sebelum ini, dan ia termasuklah bahagian luar dan dalam. Jika diperhatikan dari luar, yang membezakan Terra ini dengan Navara adalah bampar, gril utama V-Motion Nissan bersaiz besar serta lampu hadapan yang lebih tajam.

Pada bahagian belakang pula, rekaan diberikan agak ringkas tetapi masih mempuyai DNA Nissan. Lampunya menggunakan rekaan terpisah, bersama jalur krom yang merentangi pintu tailgate yang besar. Keseluruhan bahagian bermula dari pintu depan ke belakang adalah baru, termasuk pintu belakang yang lebih besar serta cermin tambahan.

Nissan Terra dirancang untuk pelancaran di China tidak lama lagi, sebelum diperkenalkan pula di pasaran Asia lain. Informasi lain termasuk pilihan enjin, dan spesifikasi hanya boleh diketahui pada bulan April nanti. Penawaran Nissan Terra ini akan memberi saingan kepada kenderaan seperti Ford Everest, Pajero Sport dan Toyota Fortuner.

Menurut Nissan, satu daripada enam kenderaan Nissan yang dijual secara global adalah kenderaan berasaskan rangka atau LCV, dan mereka bercadang meletakkan sasaran kepada potensi yang ada ini. Tujuannya adalah untuk meningkatkan jualan sehingga 40% menjelang 2022, dan menjadi peneraju global dalam segmen pikap dan SUV berasaskan rangka.