Official exterior sketch reveals an expressive, sophisticated all-new 2019 Altima and hints at the future of Nissan’s sedan design language.

Selepas Toyota Camry dan Honda Accord, tidak lama lagi wakil sedan segmen-D dari Nissan – Altima atau dikenali sebagai Teana di Malaysia – bakal membuat kemunculan sulungnya di New York International Auto Show hujung bulan ini. Nissan membuat pengumuman berkenaan dengan menyiarkan teaser, menampilkan model berkenaan dalam bentuk lukisan lakaran.

Altima generasi baharu ini bakal menerapkan elemen rekaan dari model konsep Vmotion 2.0 yang telah didedahkan sebelum ini, dan ia akan menjadi asas rekaan kepada model-model baharu yang lain kelak. Menerusi lakaran teaser berkenaan, Altima diberikan gril V-motion yang begitu menyerlah, lampu hadapan tirus dan banyak menerima garis-garis tajam.

Namun tidak dapat dipastikan sama ada sedan besar ini akan menerima konsep rekaan “bumbung terapung” atau tidak kerana bahagian tiang-C tidak berapa jelas kelihatan.

Selain dari lakaran ini, kami sebenarnya turut menerima imej spyshot model tersebut yang diuji dijalan raya. Menerusi imej-imej berkenaan, dapat dilihat bahagian belakang sedan ini turut menerima rekaan seakan bahagian hadapan dengan elemen lebih tirus.

Set imej tersebut turut mendedahkan bahagian kabin Altima ini, yang jelas berbeza dari model sedia ada. Papan pemuka model generasi baharu berkenaan dilihat diberikan skrin sesentuh utama yang besar pada bahagian tengah, bersama liang penghawa dingin terletak di bawahnya.

Ruang storan pada model baharu ini juga dilihat lebih banyak, manakala tombol gear pula menampilkan rekaan lebih pendek. Altima generasi keenam ini juga menerima roda stereng baharu dengan rekaan sama seperti Leaf, Qashqai dan X-Trail terkini.

Nissan belum mengeluarkan sebarang informasi berkenaan unit janakuasa yang akan menggerak Altima berkenaan, namun boleh dijangka ia bakal hadir dengan barisan enjin empat- dan enam-silinder, digandingkan bersama transmisi CVT serta pilihan sistem pacuan semua roda. Lebih perincian bakal didedahkan ketika pengenalan model ini kelak, jadi teruskan bersama kami.