Kenanga Investment Bank (Kenanga) menerusi nota penyelidikannya berkata, pasaran bagi segmen kenderaan utiliti sukan (SUV) dijangka kian meningkat untuk tahun ini memandangkan jualannya juga dilaporkan naik sebanyak 20% dalam tempoh 11 bulan pertama 2019 berbanding hanya 13% bagi keseluruhan tahun 2018.

“Segmen SUV terus meraih populariti, diterajui pelancaran Proton SUV X70 pada 12 Disember 2018, Perodua Aruz, Mazda CX-8 CKD dan Mazda CX-5 berwajah baharu,” kata bank pelaburan itu seperti mana yang disiarkan oleh Bernama.

Kenanga turut memaklumkan pelancaran utama SUV pada suku pertama tahun ini termasuklah Proton X70 pemasangan tempatan (CKD) yang berwajah baharu, Toyota C-HR, Toyota Rush, Mazda CX-30 unit import sepenuhnya (CBU) dan Mazda CX-3 yang diperbaharui. Malahan Proton X50 dan Perodua 55L/Raize CKD juga dijangka dilancarkan lewat tahun ini.

Manakala untuk 2020 ini, Kenanga mengunjurkan jumlah jualan keseluruhan industri (TIV) bagi sektor automotif meningkat kepada 612,000 unit berbanding unjuran 600,000 unit tahun lalu.

Unjuran itu disokong oleh pelancaran baharu yang menarik terutama daripada pengeluar bukan nasional dan program insentif yang lebih baik di bawah Dasar Automotif Nasional 2020 (NAP 2020), yang dijangka diumumkan pada suku pertama tahun ini.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) memutuskan untuk meningkatkan kekerapan mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Perniagaan Automotif bulanan daripada sekali kepada dua kali sebulan untuk mempercepatkan proses kelulusan harga kenderaan,” kata bank pelaburan itu dalam satu nota penyelidikan.

MITI juga menubuhkan Majlis Penasihat Perdagangan dan Industri untuk membincangkan pelbagai isu daripada pelaburan langsung asing dan domestik hinggalah kepada NAP 2020.

Dalam hal lain, Kenanga juga memaklumkan jenama kereta nasional terus mengatasi jenama kereta bukan nasional dari segi bahagian pasaran dari Januari hingga November 2019, berikutan jualan memberangsangkan daripada Perodua terutamanya selepas pengenalan model Myvi serta SUV Aruz serba baharu.

Malahan bagi 11 bulan pertama 2019, jenama nasional turut menguasai 57% dalam pasaran berbanding 43% dari jenama bukan nasional.

“Ia juga mendapat rangsangan daripada pertumbuhan jualan Proton yang sangat menggalakkan (meningkat 51% tahun ke tahun) selepas pengenalan model X70 serba baharu serta disokong oleh varian model sedia ada berwajah baharu yang dilengkapi dengan teknologi terkini iaitu Saga, Iriz, Persona dan Exora,” kata bank pelaburan itu.

Dalam nota penyelidikannya juga, Kenanga mengambil langkah untuk mengekalkan penilaian “neutral” ke atas sektor automotif.