Jangan tak tahu, di Jepun, sayap perlumbaan rasmi Toyota iaitu Gazoo Racing bukan hanya menghasilkan model produksi jalan raya talaan prestasi untuk jenama itu sahaja. Malah ada jenama lain di bawah naungan kumpulan Toyota turut menerima sentuhan divisi berkenaan, contohnya Daihatsu GR Copen yang telah didedahkan tahun lalu.

Dalam kita masih lagi ‘hype’ setelah UMW Toyota melancarkan dua model Gazoo Racing iaitu Toyota GR Yaris dan juga Toyota Vios GR Sport Khamis lalu, pakar manipulasi automotif kita, Theophilus Chin terfikir, macam mana kalau sentuhan Gazoo Racing ini diberikan pada satu lagi jenama di bawah Toyota yang bertapak di Malaysia iaitu Perodua?

Jadi, Theo menghasilkan dua imej digital imaginasinya untuk membayangkan apa akan jadi jika perkara tersebut terjadi, dan ia diasaskan dari hatchback segmen-A Perodua Axia.

Untuk “GR Axia” ini, Theo memberikan bampar hadapan dengan identiti kereta-kereta Gazoo Racing lain menampilkan gril sarang lebah petak bersaiz besar, bersama kemasan perumah lampu kabus direka bersegi pada kedua-dua sisi.

Kemudian dia turut memberikan perincian-perincian sama seperti seperti GR Yaris kepada GR Axia ini termasuk spoiler dan bumbung hitam (karbon sebenar pada GR Yaris), bampar belakang dengan kemasan hitam lebih agresif, dua tip ekzos dan juga rim pelbagai jejari BBS bersama set brek besar disebaliknya.

Selain dari Axia, Theo turut membayangkan sentuhan GR ini diberikan pada SUV segmen-B baharu Toyota iaitu Raize. Elemen yang diberikan kepada Raize GR Sport ini juga hampir sama seperti GR Axia tadi namun tanpa brek besar kerana ini dibayangkan sebagai model talaan ringan seperti Vios GR Sport.

Sebab apa Theo turut hasilkan imej bayangan Raize GR Sport ini? Sebabnya tahun hadapan Perodua bakal melancarkan sebuah SUV kompak yang diasaskan dari Raize dan kembarnya Daihatsu Rocky di Malaysia. Nama untuk model terebut masih belum diketahui, tetapi setakat ini ia hanya dikenali dengan kod D55L.