Nissan Magnite dilancarkan di Indonesia – bermula RM60k, 1.0L turbo, pilihan kotak gear manual dan CVT

Setelah mengejutkan pasaran India dengan harga yang begitu murah, kini SUV kompak Nissan Magnite secara rasmi dilancarkan di pasaran Indonesia juga dengan harga yang cukup rendah.

SUV kompak berkenaan ditawarkan dalam tiga varian berbeza di negara tersebut bermula dengan model paling asas Upper MT berharga 208.8 juta rupiah (RM59,629), model spesifikasi tinggi Premium MT berharga 226.3 juta rupiah (RM63,855) dan model kemasan sama dengan kotak gear automatik Premium CVT berharga 238.8 juta rupiah (RM68,196).

Indonesia masih lagi belum menerima Almera turbo, namun enjin HR0A 1.0 liter tiga-silinder yang sama mendarat di negara berkenaan terlebih dahulu menerusi model Magnite ini dengan menjana 100 PS dan tork maksima 160 Nm. Model MT diberikan kotak gear manual lima-kelajuan, manakala model automatik pula diberikan kotak gear CVT X-Tronic, bagi mengalirkan kuasa ke roda hadapan.

Nissan Magnite dilancarkan di Indonesia – bermula RM60k, 1.0L turbo, pilihan kotak gear manual dan CVT

Apabila dikelaskan sebagai kompak, bagaimana saiz sebenar Nissan Magnite ini? Panjang keseluruhan SUV ini adalah 3,994 mm dengan jarak roda 2,500 mm. Manakala lebarnya pula adalah 1,758 mm dengan tinggi 1,572 mm.

Jadi jika dibandingkan dengan Proton X50, Magnite adalah 336 mm lebih pendek dengan jarak roda 100 lebih dekat, serta 42 mm kurang lebar. Jika di bawa ke Malaysia, Magnite sebenarnya adalah lawan terus kepada SUV Perodua D55L yang akan dilancarkan tahun hadapan, diasaskan dari Daihatsu Rocky.

Magnite juga adalah model pertama yang akan menggunakan logo baharu Nissan di Indonesia dan ia juga menampilkan rupa luar serta kabin yang sama seperti model pasaran India. Rekaan versi produksi Magnite ini juga dilihat tak lari jauh dari versi konsepnya.

Pada bahagian muka, ia diberikan gril besar bersama sepasang lampu utama yang nipis. Lampu nyalaan siang dihasilkan berasingan, dengan jalur LED berbentuk-L yang diletakkan pada bucu bampar, dan ia turut diberikan kemasan skid plate dan juga rel bumbung sebenar bagi melengkapkan rupa lasaknya.

Kesemua ruang roda turut diberikan kemasan overfender, dan ia bersambung dengan kemasan sama pada panel rocker sisi serta pada bampar hadapan dan belakang bagi menghasilkan perlindungan sekeliling badan. Penampilan bahagian belakang pula dilengkapkan lampu LED yang direka melintang bersama spoiler pada pada bahagian atas pintu tailgate.

Model pasaran Indonesia ini juga ditawarkan dengan skema warna badan tona tunggal atau dwi-tona. Untuk model satu warna badan, ia boleh dipilih dalam warna Blade Sliver, Onyx Black, dan Storm White. Manakala untuk versi dua tona pula, ia ditawarkan dalam warna Garnet Red dan Pearl White dimana kedua-duanya digandingkan dengan bumbung Onyx Black.

Nissan Magnite dilancarkan di Indonesia – bermula RM60k, 1.0L turbo, pilihan kotak gear manual dan CVT

Magnite dipadankan dengan rim bersaiz 16-inci dan tayar tebal dengan saiz 195/60R16. Ia mengahsilkan jarak kelegaan tanah setinggi 205 mm.

Dalam kabin, Magnite diberikan papan pemuka dengan rekaan bertingkat bersama corong pendingin hawa berbentuk heksagon manakala di tengah pula terdapat skrin sesentuh lapan inci untuk sistem infotainmen. Butang penghidup enjin terletak rendah di konsol tengah dan di bawahnya terdapat tempat simpanan barang serta soket USB.

Kelengkapan lain turut diberikan pada Magnite termasuk panel instrumen TFT tujuh inci, sistem pemantau tekanan angin tayar, cruise control dan tempat duduk dibalut fabrik. Untuk keselamatan, Magnite pasaran Indonesia dilengkapi dengan dua beg udara, ABS, EBD, Vehicle Dynamic Control, Traction Control, Hill Start Assist dan kamera 360 darjah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.