Nampaknya ‘hype’ yang pada model-model SUV baharu Proton bukan hanya berlaku di Malaysia, ia turut berlaku di Pakistan setelah X70 dilancarkan pada pasaran berkenaan minggu lalu.

Menerusi tinjaun kami di laman Facebook Proton Pakistan Club, terdapat berberapa pelanggan yang mendakwa ada pengedar yang menyatakan bahawa stok-stok sedia ada sudahpun habis ditempah, dan mereka perlu mengeluarkan bayaran tambahan bagi mendapatkan stok lebih cepat.

Mengambil berat tentang apa yang terjadi, pemegang franchise Proton di Pakistan iaitu Al-Haj Automotive mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan bahawa sedar dengan apa yang terjadi dan memandang berat perkara tersebut.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya dan tidak menggalakkan aktiviti-aktiviti seperti ‘On Money’ atau ‘Premium’ dan akan mengambil tindakan disiplin terhadap mereka yang didapati bersalah,” tulis kenyataan yang dikeluarkan oleh Proton Pakistan tersebut.

Dalam kenyataan sama, Proton Pakistan turut memberikan nombor telefon untuk wakil mereka di Islamabad, Lahore dan Karachi bagi pelanggan membuat aduan terus mengenai salah laku tersebut.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, X70 pasaran Pakistan tidak menerima enjin 1.8 liter T-GDI seperti di Malaysia, sebaliknya diberikan enjin lebih kecil 1.5 T-GDI bagi disesuaikan dengan konfigurasi cukai di sana, membolehkan ia dijual pada harga lebih kompetitif.

Ia ditawarkan dalam dua varian iaitu Executive AWD dan model tertinggi Premium 2WD. Buat masa ini, X70 1.5 T-GDI itu hadir dalam bentuk CBU diimport sepenuhnya dari Malaysia, dijual pada harga Rs 4,890,000 (RM123,372) untuk Executive dan Rs 5,390,000 (RM 135,987) untuk Premium.

Ketika dilancarkan tempoh hari, Proton Pakistan turut mengumumkan bahawa X70 1.5 T-GDI dalam versi CKD dipasang di Karachi bermula sebelum separa pertama 2021 turut sudah boleh ditempah, dan ia akan dijual lebih murah bermula Rs 4,690,000 (RM118,326) untuk Executive serta Rs 4,990,000 (RM125,895).

Proton Pakistan juga memberikan waranti selama lima-tahun/150,000, iaitu pengeluar pertama yang menawarkan waranti sedemikian di pasaran tersebut.

Enjin 1.5 T-GDI pada X70 pasaran Pakistan ini adalah sama dengan enjin tiga-silinder pada Proton X50 pasaran Malaysia, menghasilkan menjana 176 hp dan tork maksima 255 Nm. Ia turut digandingkan dengan transmisi yang sama iaitu kotak gear klac berkembar automatik tujuh kelajuan 7DCT.

Dari segi penawaran kelengkapan untuk setiap varian, model pasaran Pakistan ini dilihat sama dengan versi pasaran Malaysia. Model Executive hadir dengan ciri seperti lampu hadapan LED projektor dengan lampu nyalaan siang LED, upholsteri kulit sintetik dengan tempat duduk pemandu larasan berkuasa, sistem infotainmen dengan fungsi “Hi, Proton” dalam bahasa inggeris (hanya untuk infotainmen dan pendingin hawa), kamera 360 darjah, sistem pemantau tekanan angin tayar dan juga rim aloi 18-inci.

Manakala untuk versi Premium, ia diberikan tambahan upholsteri kulit Nappa, tempat duduk penumpang hadapan larasan berkuasa, sistem “Hi Proton” untuk kawalan cermin tingkap, penderia kaki untuk pintu tailgate berkuasa, rim aloi 19-inci dan juga ciri seperti varian Premium X di Malaysia iaitu bumbung panaromik.

Model paling tinggi ini juga diberikan sistem bantuan pemanduan yang memberikan fungsi seperti Brek Kecemasan Automatik (AEB), Amaran Pelanggaran Hadapan (FCW), Cruise Control Adaptif (ACC), Amaran Keluar Lorong (LDW), Sistem, Pemantau Titik Buta (BLIS), Sistem Amaran Bukaan Pintu (DOW) dan Kawalan Lampu Tinggi Pintar (HBC).

Untuk warna badan pula, X70 1.5 T-GDI pasaran Pakistan ini diberikan empat pilihan yang sama seperti di Malaysia iaitu Snow White, Armour Silver, Ruby Red dan Space Gray. Tiada pilihan warna Jet Grey dan Cinnamon Brown di sana, tetapi pelanggan di Pakistan menerima satu warna unik iaitu Quartz Black, iaitu hitam yang sama seperti Saga Anniversary Edition, dan setakat ini hanya dihasilkan untuk kegunaan kerajaan Malaysia serta sejumlah kecil ditawarkan untuk orang awam.