Proton Pakistan yang diuruskan oleh Al-Haj Automotive mengumumkan bahawa penghantaran kereta-kereta yang ditempah oleh pelanggannya akan mengalami kelewatan kerana kilang Proton di Malaysia tutup akibat Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) yang sedang dilaksanakan serta dilanjutkan sehingga 28 Jun nanti.

“Kerana sekatan pergerakan yang dilanjutkan, keseluruhan aktiviti perniagaan telah terjejas teruk serta pergerakan barangan dan servis masih kekal dibekukan. Oleh itu, kami jangkakan penghantaran untuk anda turut akan mengalami kelewatan dan kami memohon maaf.

“Kami menyedari sepenuhnya bahawa pelanggan setia kami menantikan penghantaran mereka dengan bersungguh-sungguh dan kami akan memantau dengan dekat situasi yang tidak menentu ini. Kami minta kesabaran dan sokongan dari anda dalam tempoh ujian ini,” tulis kenyataan yang disiarkan.

Buat masa sekarang dua model Proton telah dilancarkan di Pakistan iaitu SUV segmen-C Proton X70 yang dijana oleh enjin 1.5L turbo GDI dan juga sedan mampu milik Proton Saga. Kesemua stok kenderaan yang dijual di pasaran tersebut juga adalah diimport sepenuhnya dari Malaysia.

Walau bagaimanapun Saga dan X70 bakal diproduksi di kilang yang terletak di Karachi bermula suku ketiga tahun ini, menerusi fasiliti yang dibangunkan sendiri oleh Al-Haj Automotif. Menurut Proton, operasi CKD di Pakistan berkenaan kemudian turut akan disertai oleh X50, setelah ia diperkenalkan di pasaran tersebut.

Kilang baharu di Karachi berkenaan yang telah pun diumumkan pada 2019 sepatutnya sudah mula beroperasi sebelum akhir tahun lalu, dan ia dirancang untuk mampu menghasilkan 25,000 unit kereta setahun, serta dijangka menyediakan sekitar 2,000 peluang pekerjaan terus dalam masa tiga tahun pertama operasinya, bersama lebih 20,000 peluang kerja tidak terus kesan dari kewujudan kilang tersebut.