Kempen teaser untuk Mercedes-AMG SL baru diteruskan lagi dengan terbaru, pengeluar dari Jerman itu menunjukkan pula bahagian dalam model R232 ini. Menurut syarikat itu, bahagian dalam ini menggabungkan geometri analog dengan dunia digital, dan dipanggil sebagai “hyperanalogue.”

Berkenaan geometri, rekaan pelik pada papan pemuka SL R231 sebelum ini telah diganti dengan rekaan lebih simetti yang dikatakan mendapat inspirasi daripada kapal terbang. Ia mempunyai rekaan seperti sayap di bahagian tepi dan kemudiannya dilengkapkan dengan corong pendingin hawa seperti turbin jet.

Inspirasi yang sama turut digunakan pada panel pintu, dengan rekaan yang bersambung dengan papan pemuka, untuk mewujudkan rasa seperti di dalam kokpit. Pada kedua-dua pintunya, anda akan menemui butang kawalan tempat duduk dan pemegang yang hampir sama seperti EQS baru, serta penutup besi berlubang untuk pembesar suara Burmester.

Syarikat ini juga menerapkan beberapa ciri yang lebih memberikan fokus kepada pemandu, seperti panel instrumen digital 12.3 inci yang mempunyai pelindung di atasnya supaya pemandu dapat melihat informasi yang terpapar dengan lebih jelas. Kemudiannya, skrin sesentuh di tengah pula boleh dilaras secara elektrik untuk mengelakkan ia silau apabila terkena cahaya matahari.

Skrin sesentuh ini disambungkan dengan sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX) generasi kedua, sama seperti S-Class baru. Disebabkan itu, grafiknya adalah lebih terang dan mempunyai pelbagai fungsi seperti menu Performance dan Track Pace yang mengetengahkan lagi ciri sporty model SL.

Konsol tengah pula kelihatan hampir sama seperti AMG GT, serta GT Coupe 4-pintu, kerana ia menggunakan bentuk V yang bersambung dengan skrin di atasnya. Walaubagaimanapun, tiada butang khas untuk melaras fungsi khas kenderaan tertentu pada konsol tengah ini, dan pemandu perlu melakukannya melalui butang di stereng, bawah skrin sesentuh atau skrin sesentuh itu sendiri.

Seperti yang boleh dijangka, bahagian kabin model baru ini diperkemas dengan pelbagai bahan premium dan pelanggan diberikan pelbagai lagi pilihan dalam katalog. Tempat duduk sports atau prestasi boleh dipadankan bersama kulit Nappa satu atau dua tona, dan jahitan sama ada berbentuk berlian atau gentian mikro Dinamica dengan jahitan kontras warna kuning atau merah. Terdapat juga lampu suasana 64 warna serta head-up display sebagai pilihan tambahan.

SL baru ini membawa semula tetapan tempat duduk 2+2 yang sebelum ini digunakan pada R129 tahun 1989, dan menurut pengeluar itu, tempat duduk belakang boleh digunakan oleh manusia sebenar dengan ketinggian sehingga 1.5 meter. Jika tidak mahu menggunakannya sebagai tempat duduk, pemilik boleh memasang penghadang angin untuk menghalang angin daripada masuk ke bahagian belakang ini dan pergi ke leher penumpang hadapan.

Satu lagi ciri yang dibawa semula adalah bumbung jenis fabrik, selepas beberapa generasi sebelum ini menggunakan bumbung jenis besi, sementara bahagian-bahagian lain kenderaan adalah serba baru, dengan rekaan yang lebih ringan. R232 juga akan menjadi SL pertama yang mendapat sistem pacuan semua roda 4Matic+, dengan pilihan enjin yang berkemungkinan adalah unit enam silinder dan lapan silinder.


GALERI: Spyshot Mercedes-AMG SL R232 lapan silinder

GALERI: Spyshot Mercedes-AMG SL R232 enam silinder