Minggu lepas, Toyota telah melancarkan Aqua (juga dikenali sebagai Prius C) generasi baru di Jepun. Model baru ini mendapat enjin tiga silinder hibrid yang lebih berkuasa, bateri bipolar kapasiti lebih tinggi serta platform TNGA-B terbaru.

Dalam barisan model yang ditawarkan oleh Toyota, Aqua duduk sebaris dengan Yaris yang mempunyai saiz hampir sama. Ini membuatkan pakar lukisan digital, Theophilus Chin tertanya, bagaimana agaknya kalau Vios menggunakan konsep rekaan seperti Aqua dan bukannya berasaskan Yaris pasaran ASEAN seperti sekarang?

Hasilnya adalah seperti yang anda boleh lihat dalam gambar, di mana hatchback terbaru Toyota tersebut diubah menjadi sebuah sedan. Rupa unik bahagian depan dikekalkan, dengan lampu LED yang nipis serta gril bawah dengan kemasan U berwarna perak. Persamaannya diteruskan lagi pada bahagian b-pillar tetapi pada c-pillar, garis yang menaik ke atas ditukar kepada yang lebih rata supaya bersesuaian dengan bentuk belakang sebuah sedan biasa.

Kemudiannya, Theo telah memasukkan lampu jenis yang bersambung penuh pada bahagian belakang, di mana ini adalah satu rekaan yang sedang popular bagi kebanyakan pengeluar. Warna Aqua yang sama masih dikekalkan dan bahagian diffuser mempunyai kemasan berwarna hitam. Untuk pemerhatian anda, kami juga meletakkan sekali di sini Vios berasaskan Yaris yang pernah dihasilkan oleh Theo sebelum ini.

Persoalannya sekarang versi mana yang lebih anda gemari dan yang mana pula berkemungkinan menjadi realiti? Bagi yang berminat dengan rekaan berasaskan Aqua, dukacita kami maklumkan kemungkinannya sangat nipis dan gambar ini setakat imaginasi Theo sahaja.

Ini kerana Aqua adalah satu produk yang eksklusif untuk pasaran Jepun sahaja dan ia dijangka tidak masuk ke pasaran lain kerana sekarang Toyota sudah mempunyai versi hibrid untuk banyak model mereka yang lebih penting.