Selepas mengumumkan bahawa Integra akan kembali semula ke pasaran sebelum ini, divisi mewah Honda iaitu Acura kini mendedahkan satu lagi imej teaser berkenaan model ikonik dalam versi generasi baharu tersebut.

Menerusi imej teaser dalam bentuk illustrasi itu nampaknya Integra generasi baharu ini sah bakal tampil dalam bentuk fastback lima-pintu, bukan coupe dua-pintu atau hatchback tiga pintu.

Imej tersebut mendedahkan bahagian belakang Integra berkenaan, dengan garis bumbung dan juga cermin tingkap serta cermin suku belakang dan juga pintu tailgate yang hampir seiras Civic Hatchback, diadun dengan rekaan lampu seakan Acura TLX.

Acura Integra Teaser Sketch

Ketika pengumuman berkenaan ‘kelahiran semula’ Integra pada bulan lalu, Acura juga ada menyiarkan teaser menampilkan sebahagian muka model tersebut. Ia menerima lampu hadapan bersama lampu nyalaan siang LED bina dalam yang juga direka seakan TLX, dengan skrip “Integra” terukir di bawahnya, seakan model-model Integra terdahulu.

Walaupun seblum ini Integra popular sebagai sebuah coupe, ini bukan kali pertama Integra tampil dengan badan yang mempunyai pintu bagi kabin belakang. Malah, untuk model pertama Integra Type R, ia juga dihasilkan dalam versi empat pintu yang dikenali dengan kod casis DB8, berbanding DC2 untuk ITR coupe.

Seperti yang didedahkan oleh naib presiden dan pegawai jenama Acura, Jon Ikeda sebelum ini, Integra akan terus membawa imej prestasi tinggi Acura yang bakal ditinggalkan oleh NSX selepas model halo berkenaan dihentikan pengeluarannya tidak lama lagi.

Namun, Integra bukan akan dijual sebagai model paling mahal, sebaliknya akan dihasilkan sebagai produk entry level dan menjadi model yang paling mampu milik dari Acura, bagi membolehkan ia dijual pada pasaran lebih luas. Oleh itu, Ikeda menjelaskan bahawa Integra generasi baharu ini akan diasaskan dari Honda Civic generasi ke-11, dan akan dibangunkan di Jepun.

Tiada pengesahan sama ada Integra generasi baharu ini nanti akan dihasilkan dalam versi Type R, namun ia sekurang-kurangnya mungkin akan hadir dengan lencana Type S bagi varian berprestasi tinggi. “Saya sedar ramai yang mahukan Integra Type S,” kata Ikeda.

Dengan diasaskan dengan platform yang sama dengan Civic, Integra juga mungkin akan menerima unit rangkaian kuasa yang sama terdiri dari enjin 1.5L VTEC Turbo, bersama pilihan kotak gear manual enam-kelajuan atau CVT automatik. Civic generasi ke-11 turut sudah disahkan bakal tiba dengan varian Type R, dikhabarkan akan terus menggunakan enjin K20C 2.0L VTEC Turbo dengan kotak gear enam-kelajuan manual.