Sebelum versi paling berkuasa Type R muncul dari model generasi ke-11, Amerika Syarikat bakal menerima satu lagi model prestasi Civic yang cukup ikonik bagi pasaran berkenaan iaitu Si yang dikhabarkan akan dilancarkan pada Oktober ini. Nampaknya khabar tersebut mungkin tepat kerana Honda sudahpun menyiarkan imej dan video teaser bagi model berkenaan.

Seperti yang sudah disahkan sebelum ini, Si generasi baharu ini hanya tampil dalam badan sedan kerana Civic Coupe dua pintu pasaran AS sudah tidak lagi ditawarkan, sementara model prestasi dalam badan hatchback hanya eksklusif untuk Type R. Unit Civic Si yang didedahkan sebagai teaser kali ini bukan sahaja masih dilitupi dengan pelekat penyamaran, malah ia tampil sebagai sebuah kereta lumba sebenar.

Kereta lumba tersebut dibina oleh Team Honda Research West (THR-W), iaitu pasukan lumba yang dianggotai oleh kakitangan Honda dan diselia oleh Honda sendiri sebagai aktiviti selepas kerja (sama seperti Honda Malaysia Racing Team).

Jentera tersebut bakal berlumba di Thunderhill 25-Jam tahun ini, dan dilihat mengenakan sayap GT yang cukup besar dibelakang, spoiler bawah bampar hadapan, sepasang liang udara pada bonet, badan yang direndahkan lebih rapat ke permukaan jalan dan juga kelengkapan dalaman yang telah dibuka.

Walaupun hampir seluruh badannya dilindung oleh pelekat penyamaran, berberapa perincian unik bagi model produksi Civic Si 2022 dapat dilihat pada unit berkenaan. Antaranya gril hadapan dengan elemen sarang lebah seperti Civic Hatchback bersama lencana “Si”, brek lebih besar serta dua tip ekzos yang diserlahkan berbanding tip yang disorok disebalik bampar pada model standard.

Selain dari itu, perincian-perincian lain seperti lampu hadapan dan belakang, bampar dan sebagainya masih kelihatan sama seperti Civic sedan biasa.

Bagi unit rangkaian kuasa, Civic Si dijangka bakal menggunakan resipi yang hampir sama seperti model Si generasi sebelum ini – mengekalkan unit 1.5 liter VTEC turbo yang sama tetapi diberikan talaan kuasa lebih besar, digandingkan dengan kotak gear manual enam kelajuan.

Honda Civic Si generasi sedia ada menampilkan kuasa 205 hp dan tork 260 Nm, atau 31 hp/40 Nm lebih berkuasa dari Civic FC biasa. Bagi model standard generasi ke-11, enjin VTEC Turbo yang sama sudah pun menjana 180 hp dan tork maksima 240 Nm, 6 hp/20 Nm lebih berkuasa dari model generasi ke-10. Jadi tak mustahil Si juga akan menerima lebih peningkatan kuasa kuda, atau mungkin sekadar menerima talaan yang diperhalusi.