Honda Civic generasi ke-11 sudah pun tiba di negara-negara jiran kita seperti di Thailand, Singapura dan Indonesia, walaupun baru sahaja diperkenalkan di peringkat global di Amerika Syarikat tahun lalu. Malah awal tahun ini, Honda Malaysia telah pun memberikan bayangan bahawa ia akan tiba di sini sebelum berakhir 2021.

Walau bagaimanapun, dengan pelbagai cabaran dalam industri automotif tempatan, khususnya sekatan pergerakan penuh untuk membendung penularan virus Covid-19, masih lagi tidak nampak sebarang tanda bahawa sedan segmen-C yang akan menggantikan Civic FC tersebut akan diperkenalkan dalam masa terdekat, dan kita sudah pun hampir tiba ke penghujung tahun.

Namun secara tiba-tiba, ada gambar tertiris di media sosial semalam, memaparkan spesifikasi bagi Civic 2022 pasaran Malaysia. Menerusi gambar-gambar slide berkenaan, perkara paling besar yang boleh kita nampak, Civic generasi baharu ini nampaknya sah tidak akan ditawarkan lagi dengan enjin 1.8 liter i-VTEC, manakala versi 1.5L VTEC Turbo bakal tampil dengan dua varian kemasan iaitu 1.5 E dan juga 1.5 RS.

Bagi model asas gred E, ia hadir dengan rim aloi 16-inci, lampu hadapan dan lampu nyalaan siang LED penuh, dan juga dua fungsi baharu iaitu pengelap cermin pintar dan juga pembuka penutup but belakang automatik – diberikan penyerap hentak dengan spring torsion bagi membolehkan pergerakan naik sendiri tersebut.

Bagi model 1.5 RS, ia menerima pengayaan luaran yang paling sporty, menampilkan kemasan-kemasan hitam pada pembuka pintu, penutup cermin sisi dan spoiler belakang, serta gril dengan logo RS. Varian ini juga diberikan dua tip ekzos yang diserlahkan dan juga rim kemasan hitam 18-inci, atau satu-inci lebih besar dari rim Civic RS pasaran Thailand.

Pada bahagian dalaman pula, Civic RS menerima tempat duduk yang dibalut dengan material gabungan kulit hitam dan sued, pelapik bumbung hitam, serlahan jahitan benang merah pada roda stereng dan tombol gear, serta set pedal aloi. Pintu Civic ini juga nampaknya turut diberikan pencahayaan.

Bagi enjin, unit 1.5 liter VTEC Turbo bagi pasaran Malaysia ini mungkin menghasilkan kuasa yang sama seperti model pasaran Thai dan Indonesia, iaitu 178 PS pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 240 Nm bermula 1,700 rpm sehingga 4,500 rpm. Ia juga terus digandingkan dengan kotak gear CVT automatik.

Untuk ciri keselamatan, model pasaran Malaysia ini juga mungkin menampilkan ciri Honda Sensing yang sama seperti di Thailand, dengan fungsi seperti brek kecemasan automatik, cruise control adaptif, bantuan kekal lorong, lampu tinggi automatik dan pelbagai lagi.

GALERI: Honda Civic generasi ke-11 pasaran Thailand