Mitsubishi ASX generasi baharu – <em>teaser</em> disiar, muncul pada 2023; <em>rebadge</em> dari Renault Captur?

Sebelum ini ramai yang menyangka bahawa Mitsubishi akan menggantikan ASX dengan Eclipse Cross, kerana kedua-dua SUV tersebut dihasilkan dalam saingan segmen-B. Namun ketika Eclipse Cross dijual, ASX masih ditawarkan dalam pasaran walaupun sudah diperkenalkan sejak 2010 dan diberikan versi facelift pada tahun 2019.

Nampaknya Mitsubishi akan terus menggunakan nama ASX ini, dan Pakatan Renault-Nissan-Mitsubishi sudahpun mengumumkan bahawa ASX generasi baharu akan dilancarkan pada 2023. Pengenalan ASX generasi baharu ini adalah sebahagian dari pelan jangkamasa panjang yang telah diumumkan oleh Pakatan berkenaan, selain merancang untuk menghasilkan 35 model elektrik sepenuhnya menjelang 2030.

Mitsubishi ASX generasi baharu ini akan menggunakan asas “model terlaris Renault”, menurut Pakatan berkenaan. ASX generasi baharu ini juga merupakan salah satu model dari dua Mitsubishi yang sebelum ini dikatakan akan dihasilkan sebagai model rebadge dari model Renault bagi membolehkan Mitsubishi bertapak semula di Eropah.

Berdasarkan petunjuk-petunjuk ini, Mitsubishi ASX generasi baharu tersebut mungkin akan diasaskan dari Renault Captur. ASX bukan satu-satunya model yang akan diasaskan dari Captur, malah Nissan Juke generasi kedua juga diasaskan dari platform crossover segmen-B CMF-B yang sama.

Mitsubishi ASX generasi baharu – <em>teaser</em> disiar, muncul pada 2023; <em>rebadge</em> dari Renault Captur?

Pengumuman ini turut disertai dengan imej teaser, yang memberi bayangan bahawa Mitsubishi ASX generasi baharu ini akan tampil dengan badan yang lebih bulat seakan coupe, berbanding rekaan bersegi untuk model generasi sedia ada. Lakaran teaser tersebut juga menunjukkan bahawa ASX akan diberikan rekaan lampu hadapan yang kelihatan bersepadu dengan gril hadapan.

Menerusi slaid pembentangan ASX baharu ini turut menunjukkan bahawa ia akan berkongsi unit rangkaian kuasa dan juga kilang pembuatan dengan model Renault yang menjadi asas binaannya nanti. Oleh itu, Mitsubishi ASX generasi baharu ini kelak mungkin akan menggunakan unit rangkaian kuasa Renault E-Tech hybrid 140 hp dan E-Tech PHEV 160 hp yang sama dengan Captur.

Menurut laporan Car Expert, model kedua yang akan mengiringi ASX untuk masuk semula ke pasaran Eropah adalah model gantian untuk hatchback kompak Mitsubishi Mirage sedia ada.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.