Toyota akan hentikan jualan Camry di Jepun hujung tahun ini – jualan jatuh, pelanggan lebih gemar SUV

Toyota akan hentikan jualan Camry di Jepun hujung tahun ini – jualan jatuh, pelanggan lebih gemar SUV

Selepas 43 tahun berada dalam pasaran, Toyota membuat keputusan untuk menghentikan jualan sedan segmen-D Camry di Jepun pada penghujung tahun ini, lapor Nikkei Asia.

Keputusan ini dibuat kerana jumlah jualan sedan berkenaan semakin menurun dari tahun ke tahun, dengan hanya 6,000 unit Camry berjaya dijual di Jepun tahun lalu. Laporan ini menyebut antara penyebab jualan Camry menurun adalah kerana permintaan yang semakin tinggi terhadap model-model SUV dan MPV, selain kekurangan semikonduktor yang menjejaskan produksi turut menambah buruk lagi situasi.

Tempahan untuk Camry baharu ini akan ditutup secara berperingkat, di mana Toyota sudahpun berhenti mengambil kebanyakkan tempahan baharu untuk pelanggan di Jepun. Walau bagaimanapun, produksi untuk Camry ini di Kilang Tsutsumi Wilayah Aichi masih akan diteruskan untuk pasaran eksport.

Toyota mula menjual sedan dengan nama Camry (bermula dengan Celica Camry) di Jepun pada tahun 1980, dan sehingga kini sebanyak 1.3 juta unit Camry telah terjual hanya untuk pasaran Jepun. Camry turut dijual di lebih 100 buah negara di seluruh dunia, dan sehingga penghujung 2022 Camry sudah mencatat jualan global lebih dari 21 juta unit, menurut data dari Toyota.

Toyota akan hentikan jualan Camry di Jepun hujung tahun ini – jualan jatuh, pelanggan lebih gemar SUV

Amerika Syarikat merupakan pasaran utama Camry di mana ia menjadi model paling laris di negara berkenaan selama 15 tahun berturut-turut sehingga 2016, dan mencatatkan jualan melebihi 13 juta unit. Antara sebab mengapa ia begitu laris adalah kerana Camry menawarkan ruang yang luas, mudah dikendali serta tahan lama.

Namun jualan Camry diatasi oleh satu lagi model Toyota di Amerika Syarikat iaitu Toyota RAV4, membuktikan pelanggan kini lebih sukakan SUV berbanding model-model sedan. Tahun lalu jualan global Camry mencatatkan angka sebanyak 600,000 unit.

Di Jepun, Toyota mempunyai satu lagi sedan popular selain Camry iaitu Crown. Ia masih lagi kekal dijual di negara berkenaan, namun ketika model generasi baharu Crown diperkenalkan di sana tahun lalu, Crown kini bukan hanya dihasilkan sebagai sedan, malah ia turut dihasilkan dalam versi SUV dan Estate bagi kekal relevan dalam pasaran.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required