Mercedes-Benz telah menyiarkan imej teaser untuk hatchback berprestasi tinggi AMG berasaskan A-Class generasi baharu, namun ia bukanlah A 45, tetapi versi ‘lebih jinak’ digelar A 35 AMG. Model ini bakal membuat penampilan sulungnya di Paris Motor Show bulan hadapan, sementara model paling berkuasa A 45 akan didedahkan pada 2019 nanti.

A 35 AMG ini dihasilkan bagi mewujudkan pilihan yang lebih rendah berbanding A 45 dalam pilihan model AMG dengan enjin empat silinder. Imej teaser yang didedahkan ini adalah rupa produksi sebenar untuk A 35 berasaskan W177 berkenaan.

Muka model berprestasi tinggi ini masih seiras dengan adik-beradik A-Class yang lain, menampilkan lampu hadapan tirus. Ia diberikan gril AMG dengan dua jalur yang memegang logo bintang Mercedes-benz, dengan lencana AMG pada bahagian kiri, serta liang udara sisi pada bampar yang lebih garang.

Pada bahagian belakang, model ini menerima tip ekzos berkembar berbentuk bulat berbanding segi empat pada A 45, dan ia masih dilengkapkan dengan spoiler bumbung bersaiz besar.

Tiada imej kabin dipaparkan pada set foto kali ini, namun boleh dijangka A 35 akan menerima spesifikasi penuh pada bahagian dalaman termasuk papan instrumen digital Widescreen.

Untuk A-Class generasi baharu ini, model A 45 AMG dijangka bakal menghasilkan kuasa sekitar 400 hp, berbanding model sedia ada dengan kuasa 381 hp. Manakala untuk A 35 AMG ini, ia akan dijana oleh enjin M260 yang ditala bagi menghasilkan kuasa sekitar 300 hp bagi membolehkan ia ‘mengacau’ Volkswagen Golf R Mk7, dan mungkin juga Honda Civic Type R. Enjin empat silinder yang sama dengan kod M264 turut digunakan pada model E 350 Coupe dan Cabriolet, menghasilkan 299 hp/400 Nm.

Sekiranya model ini tiba di Malaysia kelak, peminat siri A-Class ini bakal dihidangkan dengan lebih lagi variasi model. Buat masa sekarang, model ‘biasa’ A 250 dijual pada jarak harga sekitar lebih RM100,000 berbanding A 45. Model paling buas berkenaan mungkin akan dijual lebih mahal selepas ini kerana kuasanya yang dijangka akan meningkat. Jadi, untuk mereka yang membeli A 250 kemudiannya mengubah suai kereta mereka untuk meningkatkan sedikit kuasa dan rupa seakan A 45 sebenar, mungkin boleh terus memilih A 35 AMG?