Nampaknya Geely bakal mendedahkan model produksi sebenar dari MPV konsepnya yang ditayangkan pada Auto Shanghai tahun lalu. Buat permulaan dan sebagai tanda pendedahannya semakin hampir, berberapa imej teaser telah didedahkan untuk MPV dikenali dengan kod nama VF11, yang bakal menggantikan model Emgrand EV8, dan desas-desus turut menyatakan ia bakal menggantikan MPV Proton Exora.

Imej yang didedahkan kali ini memperlihatkan rupa MPV berkenaan, yang hampir serupa dengan imej yang bocor sebelum ini. Muka model ini menampilkan rekaan signatur terkini Geely iaitu gril “expanding cosmos”, lampu hadapan LED yang tirus dengan jalur-jalur LED terbina dalam, manakala sepasang lagi bar LED diletakkan pada bampar hadapan.

Rekaan “bumbung terapung” dari model konsep nampaknya turut di bawa pada model produksi ini, manakala ciri-ciri ‘khayalan’ lain seperti cermin sisi nipis dan juga pintu belakang yang dibuka terbalik tidak diserapkan dan diganti dengan kelengkapan konvensional.

Ciri lain bahawa ia dihasilkan dari model konsep sebelum ini adalah grafik jalur LED pada lampu belakang, tetapi secara keseluruhan kluster lampu berkenaan sebenarnya telah direka semula. Lampu belakang tersebut dihubungkan antara kiri dan kanan menerusi kemasan bar krom yang turut menempatkan tulisan ‘GEELY’.

Menurut Geely, MPV ini direka dengan dimensi 4,706 mm panjang, 1,909 mm lebar, 1,664 mm tinggi dan jarak roda sejauh 2,805 mm. Berbanding Exora (4,592 mm), MPV ini adalah 114 mm lebih panjang. Jika ia diletakkan disebelah MPV segemen-B Perodua Alza (4,270 mm) pula, VF11 ini sememangnya jauh lebih panjang dengan perbezaan 426 mm.

Menurut laporan-laporan yang tersebar, MPV ini bakal ditawarkan dalam versi petrol biasa, hibrid plug-in dan juga elektrik sepenuhnya. Model yang dijana oleh enjin petrol (konvensional/ hibird) akan diberikan enjin 1.5 liter turbo empat silinder berkuasa 177 hp dan ia akan ditawarkan sebaik sahaja MPV ini dilancarkan. Versi elektrik sepenuhnya pula akan muncul kemudian.