Selepas Toyota dilihat mendaftarkan tanda dagangan untuk Yaris GR dan 86 GR di Eropah minggu lalu, jenama berkenaan kini menyiarkan pula video teaser untuk model yang digelar “GT86 by Toyota Gazoo Racing”. Menurut Toyota dalam video tersebut, model baharu ini adalah “semuanya berkenaan keazaman untuk kelajuan”.

Toyota 86 dengan sentuhan GR ini sebenarnya sudahpun wujud, namun ia hanyalah untuk pasaran domestik Jepun (JDM). Model berkenaan diberikan pelbagai peralatan berprestasi tinggi tinggi termasuk rim 17-inci dari Rays Engineering, tempat duduk dari Recaro, LSD jenis Torsen dan juga angkup brek baharu – enam omboh di hadapan, empat omboh di belakang – dari Brembo.

Ia juga menerima pakej GR Sport untuk kereta sport yang terdiri dari kit badan lengkap, penyerap hentak dari Sachs, serta berberapa lagi talaan mekanikal dan juga perincian khas dari Gazoo Racing.

Dalam hieraki barisan model GR dan GR Sport, kesemua model berkenaan secara asasnya akan diberikan sentuhan dari segi astetik dan juga pengendalian. Manakala untuk model yang mendapat tambahan kuasa, ia akan diberikan lencana Gazoo Racing Master of Nürburgring atau GRMN seperti model istimewa Yaris GRMN.

Jadi, untuk GT86 GR ini, ia mungkin masih dijana enjin boxer empat-silinder 2.0 liter NA menjana 205 PS, tanpa sebarang tambahan kuasa. Transmisi juga masih sama, menawarkan pilihan sama ada enam-kelajuan manual atau automatik.

GALERI: Toyota 86 GR JDM