Geely Jiaji – gambar rasmi disiar, pengganti Exora?

Geely Jiaji – gambar rasmi disiar, pengganti Exora?

April tahun lalu, Geely telah menunjukkan sebuah MPV konsep yang dinamakan sebagai VF11 semasa pameran Auto Shanghai. Kini, versi produksi untuk MPV tersebut telah pun sedia untuk memasuki pasaran China sebelum akhir tahun ini, dan akan dipanggil sebagai Jiaji – gambar rasminya juga telah disiarkan.

Antara ciri rekaan bahagian luar yang digunakan pada model ini adalah termasuk gril ‘expanding cosmos‘, lampu utama jenis LED dengan empat garis LED sebagai lampu siang, lampu kabus LED serta jalur kemasan krom dengan tulisan Geely di tengah menyambungkan lampu belakang di kiri dan kanan.

Setakat ini tiada spesifikasi yang didedah, tetapi ia pernah dilaporkan mempunyai ukuran panjang 4,706 mm, lebar 1,909 mm, tinggi 1,664 mm dan jarak roda 2,805 mm. Mengikut jangkaan, apabila dilancarkan nanti, Jiaji akan ditawarkan dalam pilihan lima, enam ataupun tujuh tempat duduk.

Geely Jiaji – gambar rasmi disiar, pengganti Exora?

Pilihan enjin yang dilapor bakal memacu Jiaji adalah termasuk unit empat silinder direct injection 1.5 liter turbo dengan kuasa 177 hp, dan ini sebenarnya adalah enjin yang dibangunkan bersama oleh Geely dengan Volvo dan sudah digunakan pada SUV Binyue dengan padanan transmisi automatik klac berkembar tujuh kelajuan, menghasilkan 174 hp dan 255 Nm tork.

Selain itu, terdapat juga versi plug-in hybrid, yang juga menggunakan enjin 1.5 liter turbo, tetapi dibantu oleh motor elektrik. Melengkapkan keseluruhan pilihan variannya adalah model elektrik penuh, yang dikata hanya akan dilancarkan selepas pengenalan versi petrol dan PHEV.

Sebelum ini kita sudah mengetahui bahawa Jiaji sememangnya akan tiba di Malaysia dan menggunakan lencana Proton, secara dasarnya sebagai pengganti Exora. Proton juga sudah mengeluarkan kenyataan sebelum ini yang menyatakan syarikat telah mendapat lesen sah untuk menggunakan hak intelektual (IP) dan hak untuk memproduksi dan menjual tiga model Geely iaitu Boyue (Proton X70), SX11 (Binyue) dan VF11 (Jiaji).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required