Kami menghadiri International Engineering Sourcing Show (IESS) Chennai ke-8 hari ini, yang bertempat di Chennai Trade Center, India. Dan apa yang mengejutkan, sebuah Perodua Bezza diletakkan di hadapan pusat perdagangan berkenaan bagi dipamerkan kepada orang awam.

IESS adalah acara yang mengumpulkan syarikat-syarikat kejuruteraan dan pembekal dari seluruh dunia dan mewujudkan peluang-peluang perniagaan, dan untuk edisi tahun ini, Malaysia menerusi Institut Automotif, Robotik dan IoT (MARii) telah menjadi rakan penganjur rasmi bagi mendedahkan vendor-vendor automotif tempatan ke pasaran eksport.

Bezza ini sebenarnya turut di bawa oleh MARii ke sini, bagi mendedahkan hasil kerja vendor-vendor dari Malaysia ke luar. Selain dari sedan segmen-A tersebut, MARii turut membawa sebuah Perodua Myvi yang diletakkan di’Malaysia Pavillion’ dalam ruang pameran acara ini.

Jadi, ini bukanlah prebiu Bezza dan Myvi ke pasaran India, tetapi lebih kepada promosi untuk vendor-vendor tempatan bagi membolehkan mereka mendapat lebih peluang perniagaan antarabangsa dengan mengeksport komponen-komponen automotif yang dihasilkan.

Untuk rekod, selain dari Indonesia dan Brunei, Perodua menerusi model Bezza turut telah dieksport ke Sri Lanka dan Mauritius pada tahun 2017