Hari ini merupakan hari kedua kita berada dalam ‘tahun futuristik’ yang kita gambarkan pada era 80’an dan 90’an dahulu – tahun 2020. Walau bagaimanapun, ini hari pertama kami bekerja semula kerana semalam adalah hari cuti untuk Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Tahun 2019 merupakan tahun yang sangat mencabar untuk rata-rata rakyat Malaysia dengan iklim ekonomi yang sukar di duga. Tetapi, dengan cabaran yang semakin sengit ini membuatkan kami lebih kuat berusaha, dan hasilnya, 2019 adalah antara tahun paling cemerlang kami di paultan.org/bm selepas dijenamakan semula dari infokereta.com bermula pada awal tahun 2016.

Sepanjang tahun lalu, team paultan.org/bm telah menghasilkan 2,458 artikel untuk bacaan anda. Menerusi artikel-artikel berkenaan, pengguna kami telah naik sehingga mencecah 4.6 juta, berbanding 3.3 juta pada tahun 2018, menyaksikan peningkatan sebanyak 37%.

Jumlah berkenaan membawa kepada 15 juta pelawat hadir ke laman sesawang kami bagi membaca pelbagai info terkini berkenaan dunia automotif sepanjang 2019, naik 53% dari 9.5 juta pelawat pada tahun 2018.

Dengan rasa rendah diri, kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda semua pembaca yang budiman kerana sentiasa menyokong usaha kami bagi menyampaikan apa yang kami tahu dalam lapangan industri automotif tempatan dan antarabangsa sepanjang kewujudan laman paultan.org versi Bahasa Melayu ini. InsyaAllah, dengan dorongan dan momentum yang anda berikan, kami akan berusaha lagi untuk 2020 dan tahun-tahun mendatang. Sekali lagi, Terima Kasih!

Dalam hantaran kali ini, kami senaraikan 10 artikel paling popular di paultan.org/bm untuk tahun 2019:

10. Proton Saga 2019 dilancarkan di Malaysia

Kedudukan Perodua Bezza sebagai sedan segmen-A tahun lalu agak goyah setelah kehadiran Saga 2019 yang menerima pelbagai kemaskini. Jadi tidak hairanlah berita pelancaran model ini tersenarai dalam kedudukan 10 teratas artikel paling popular 2019.

Selain dari perubahan dari segi kosmetik, Saga facelift ini menerima perubahan besar dari pada unit transmisi – kotak gear CVT dari Punch sebelum itu yang menerima pelbagai kritikan telah diganti dengan kotak gear empat-kelajuan automatik yang dibekalkan oleh Hyundai.

9. Perodua Axia facelift 2019 dilancarkan dengan tambahan varian Style

Perodua Axia merupakan kereta paling mampu milik dalam pasaran. Dan nampaknya, berita berkenaan hatchback versi facelift ini menerima kunjungan yang lebih tinggi dari Saga 2019.

Untuk Axia baru tersebut, selain menerima pelbagai kemaskini untuk varian atas seperti sistem kestabilan elektronik dan sistem bantuan pemanduan A.S.A 2.0, Perodua juga memperkenalkan varian baharu yang digelar Style, tampil dengan kit badan yang membuatkannya kelihatan seperti SUV.

8. Pandu Uji Proton Saga 2019

Seminggu selepas Proton Saga 2019 dilancarkan, editor kami Hazril Hafiz berpeluang untuk memandu sedan berkenaan dalam satu sesi yang dijalankan oleh Proton.

Nyata orang ramai tidak sabar nak tahu bagaimana rasa Saga yang telah menerima pelbagai penambahbaikkan tersebut, dan artikel berkenaan menjadi artikel nombor lapan paling popular sepanjang 2019.

7. Mitos “cara betul untuk menggunakan butang penghidup enjin”

Teknologi baharu yang tampil pada kereta-kereta terkini sentiasa direka untuk lebih memudahkan pengguna. Tetapi ada saja pelbagai mitos macam mana nak gunakan teknologi-teknologi tertentu.

Jadi dengan tersebarnya pelbagai dakwaan macam mana cara yang betul untuk guna butang penghidup enjin, kami tampil dengan artikel untuk menjelaskan perkara sebenar.

6. Perodua Aruz dilancarkan

Trend penghasilan SUV semakin hari semakin menjadi-jadi kerana mendapat permintaan tinggi dari pasaran. Jadi bila Perodua hadir dengan sebuah SUV, dah tentu ia menjadi sesuatu yang hangat.

Mana taknya, dah la rupa sama dengan Toyota Rush, harga lagi murah, boleh naik tujuh orang pula tu.

5. Perlu ke ‘skru camber’ ditukar setiap kali buat wheel alignment?

Kami pasti kebanyakkan dari anda bila pergi sahaja buat penjajaran roda (wheel alignment) mesti ada pekerja yang mengesyorkan agar ‘skru camber’ ditukar bagi membolehkan sudut camber suspensi anda dilaras kembali.

Perlu ke buat semua ni? Kami rungkaikan semuanya bersama teori teknikal berkenaan perkara tersebut dalam artikel ini, dan ia telah menjadi artikel kelima paling popular pada tahun 2019.

4. Enjin Perodua Axia akan rosak kalau guna petrol RON 95?

Hah? Betul ke? Ini bukan dakwaan kecil. Perodua Axia kereta untuk golongan marhaen, takkan nak kena isi petrol RON 97 yang memang mahal sekarang ni?

Jadi untuk menjelaskan kekeliruan ini, kami tampil dengan satu artikel istimewa untuk memberi penjelasan yang lebih tepat.

3. Risalah Yamaha LC135 V6 diedar sebelum pelancaran

Walaupun sudah berada sangat lama dalam pasaran, Yamaha 135 LC masih mempunyai jumlah peminat yang cukup ramai. Bila risalah untuk model kemaskini 135 LC V6 tersebar, kami naikkan satu artikel dan kemudian menjadi artikel nombor tiga paling popular sepanjang tahun lepas.

2. Harga Yamaha Y15ZR V2 diumumkan

Selain dari RX-Z, Yamaha Y15ZR V2 adalah antara motosikal yang paling banyak diperkatakan tahun lalu, dengan pelbagai cerita dan kontroversi. Jadi bila kami siarkan artikel berkenaan pengumuman harga untuk ‘YSuku’ V2 ini, dah tentu ia menjadi antara artikel paling popular tahun lepas.

1. PTPTN cadang sekat pembaharuan lesen memandu dan cukai jalan untuk peminjam yang culas membayar balik pinjaman

Janji nak hapus, tapi macam tiada harapan. Pulak tu ada pula cadangan untuk menyekat peminjam-peminjam PTPTN yang culas membayar ini dari memperbaharui lesen dan cukai jalan kenderaan. Cadangan yang mengarut, dan tak hairan kenapa artikel kami berkenaan isu ini menjadi artikel paling popular pada tahun 2019.