Lexus sedang membangunkan satu model yang menarik dan selama ini mereka cukup pandai merahsiakannya. Sekarang, mereka sudah bersedia untuk memperkenalkan model tersebut, yang merupakan sebuah model F Sport, dan ia akan dilakukan tengah malam ini.

Bagi menaikkan minat orang ramai terhadap kereta ini, Lexus telah menyiarkan dua gambar teaser dengan satu daripadanya menunjukkan lencana F Sport pada bahagian yang kelihatan seperti pelindung atas enjin, sementara satu lagi bahagian adalah cermin di pintu belakang yang memberi gambaran model ini menggunakan asas daripada IS baru.

Ya, memang IS baru sudah ada varian F-Sport, tapi Lexus berjanji akan memperkenalkan “satu era baru untuk kenderaan prestasi F Sport”. Ini juga seakan memberi bayangan bahawa peningkatan yang akan diberi adalah melebihi daripada setakat penampilan sahaja dan turut akan melibatkan enjin.

Khabar angin tentang IS 500 atau IS F yang dinaik taraf habis-habisan sudah tersebar agak lama. Tahun lepas, kami pernah melaporkan bahawa Lexus sudah mendaftarkan tanda niaga untuk salah satu model tersebut dan ia dijangka menggunakan sama ada enjin V8 NA 5.0 liter daripada LC 500 atau V6 twin turbo 3.5 liter daripada LS 500.

Khabar angin ini menjadi lebih kukuh apabila satu artikel daripada Best Car Web Jepun menyatakan akan ada ada sebuah IS F yang menggunakan enjin V8 tersebut sebelum ia dihentikan untuk produksi. Jika anda lihat penutup atas enjin dalam gambar teaser itu, ia adalah sama seperti RC F dan GS F.

Jika laporan ini betul, IS 500 (nama jangkaan) yang menggunakan enjin V8 ini mungkin mampu menghasilkan kuasa sehingga 481 PS seperti RC F spesifikasi Jepun. Jumlah ini adalah lebih tinggi berbanding BMW M3 dan jumlah tork pula mungkin hampir sama.