Walaupun pasaran Amerika Utara kini menerima permintaan yang semakin meningkat terhadap SUV dan trak pikap, pengeluar kenderaan dari Jepun, Toyota tetap akan menghasilkan model-model sedan bagi pasaran berkenaan.

Dalam laporan Carscoops, pegawai-pegawai Toyota mengulangi komitmen mereka untuk terus melabur bagi menghasilkan model sedan seperti Camry dan Corolla sebagai keputusan jangka masa panjang yang baik dalam satu panel perbincangan yang diadakan. Pegawai-pegawai berkenaan turut menyatakan bahawa jualan untuk model-model sedan kini sudah kembali stabil walaupun ia dilihat menurun berberap tahun kebelakangan ini.

Toyota juga bakal mendapat kelebihan kerana banyak model-model sedan sudahpun “mati” dalam pasaran Amerika Syarikat seperti Chevrolet Cruze dan Impala, Ford Focus dan Fusion dan juga Mazda 6. Ini secara tidak langsung akan mengurangkan persaingan untuk Toyota dalam segmen sedan.

Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai tersebut menyatakan bahawa belum ada keputusan yang muktamad dicapai dan mungkin ada perubahan portfolio sedan pada masa akan datang. Toyota juga yakin bahawa masih ada pelanggan yang gemarkan sedan dan tidak berminat untuk membeli SUV – walaupun tidak ramai, mereka masih tetapi wujud dan Toyota mahu tawarkan sesuatu yang menarik buat mereka.

Jenama tersebut juga percaya bahawa faktor mampu milik adalah kelebihan utama buat sedan, dan ia antara daya penarik buat pelanggan. Trend tersebut dijangka akan terus berjalan, tetapi Toyota tetap berharap bahawa crossover Corolla Cross yang bakal masuk ke pasaran Amerika Syarikat akan merangkumi satu pertiga dari jumlah keseluruhan jualan mereka.