Perodua Alza D27A dibayangkan dengan ciri rekaan Toyota Avanza dan Daihatsu Xenia 2022 – bakal tiba?

Perodua Alza D27A dibayangkan dengan ciri rekaan Toyota Avanza dan Daihatsu Xenia 2022 – bakal tiba?

Antara berita automotif terhangat dalam negara tahun ini adalah kemunculan Perodua Alza generasi kedua. Ia dikatakan bakal menggunakan model konsep DN Multisix yang didedahkan pada tahun 2017 waktu Tokyo Motor Show sebagai asas dan jika anda ingat, satu lagi model konsep yang diperkenalkan pada tahun sama, iaitu DN Trec kini sudah menjelma menjadi Daihatsu Rocky/Toyota Raize/Perodua Ativa produksi.

Selain daripada itu, vendor Perodua juga ada memaklumkan bahawa mereka kini sedang menghasilkan bahagian untuk Alza baru yang dikenali dengan nama kod D27A tersebut, dan ia dijangka akan dilancarkan pada penghujung tahun 2021. Semua ini nampak masuk akal kerana Toyota Avanza dan Daihatsu Xenia juga sudah diperkenalkan secara rasmi di Indonesia.

Perodua sememangnya cukup berahsia dengan perkara ini, dan masih banyak benda yang belum kita ketahui. Disebabkan itu, apa kata kita bermain dengan apa yang ada. Bagi penampilan, Theophilus Chin cuba memberi bayangan bagaimana agaknya rupa Alza baru dengan ciri-ciri yang diambil daripada Avanza dan Xenia 2022.

Selain daripada gambar yang disertakan ini, anda juga boleh melihat bagaimana Theo menghasilkan gambar tersebut melalui video di bawah. Beliau menggunakan Xenia sebagai asas, dan dimasukkan dengan muka daripada Ativa. Kemudiannya, bahagian tepi juga ditambah dengan kemasan plastik hitam di keliling lengkuk roda.

Melihat kepada Avanza dan Xenia baru yang diperkenalkan di Indonesia, ada dua pilihan enjin, iaitu 1.3L dan 1.5L, tetapi kita menjangkakan cuma 1.5L akan ditawarkan pada Alza. Walaupun terdapat pilihan transmisi manual lima kelajuan di Indonesia, unit D-CVT dilihat lebih bersesuaian dengan negara kita.

Melalui penggunaan platform DNGA, kelebihan lain yang akan diperoleh pada Alza baru adalah ciri keselamatan. Ia bukan sahaja lebih tegar, tetapi juga boleh dipasang dengan pelbagai sistem seperti Toyota Safety Sense atau Perodua Smart Drive Assist (PSDA), dan juga sistem pemanduan semi-autonomous Level 2 dengan ASA 3.0.

GALERI: Toyota Avanza 2022 pasaran Indonesia

GALERI: Daihatsu Xenia 2022 pasaran Indonesia

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 

Comments

 

Add a comment

required

required