Mazda CX-50 didedah – SUV segmen C khas untuk AS

Apa yang anda lihat ini adalah Mazda CX-50, sebuah SUV saiz sederhana yang dikeluarkan untuk bersaing dengan model seperti Honda CR-V dan Toyota RAV4. Ini kedengaran seperti tugas yang sama seperti CX-5, tapi Mazda memberitahu, CX-50 bukanlah pengganti CX-5 – sekurang-kurangnya belum lagi.

Didedahkan awal sebelum Los Angeles Auto Show, CX-50 ini mempunyai beza berbanding CX-5, di mana ia dibangunkan khas dari awal untuk pasaran Amerika Utara – jadi ia mungkin tidak akan tiba di negara kita dalam masa terdekat. Ia juga nampak lebih besar sedikit, yang bermakna bahagian dalamnya juga mempunyai lebih ruang.

Bahagian luar masih lagi menggunakan konsep rekaan Kodo jenama itu, tetapi seperti satu versi yang lebih ranggi dengan lengkuk roda lebih lebar serta kemasan plastik hitam di sekeliling badannya. Muka hadapannya mempunyai garisan lebih tajam, tetapi masih menggunakan gril yang besar, lampu nipis (dengan kemasan plastik hitam) serta jalur LED kuning di bawah.

Mazda CX-50 didedah – SUV segmen C khas untuk AS

Tema sama digunakan di belakang, dengan terdapat seakan bukaan udara menegak di tepi (mungkin sekadar hiasan) serta lampu yang terpisah dua. Menurut Mazda, rel bumbung, b-pillar serta tapak pemegang pintu telah diperkuat untuk membolehkan pengguna meletakkan barang di atas kenderaan.

Pada bahagian dalam, rekaan papan pemuka ringkas terus digunakan, dengan corong pendingin hawa menegak, skrin di bahagian atas serta panel paparan kecil di bawah untuk pendingin hawa. Penukar gear masih menggunakan tombol biasa di konsol tengah, dan di sekelilingnya terdapat beberapa lagi butang kawalan.

Mazda turut mengatakan bahawa tempat duduk model ini menggunakan bahan campuran inspirasi daripada kelengkapan aktiviti lasak (outdoor), manakala bahagian but telah direka untuk “memberi sokongan serta membenarkan aktiviti luar.” Turut diberi adalah pilihan warna terracotta serta bumbung panoramik.

Mazda CX-50 didedah – SUV segmen C khas untuk AS

Perincian teknikal masih lagi kabur buat masa ini, tetapi ada laporan yang mengatakan CX-50 menggunakan asas Skyactiv-Vechicle Architecture sama seperti Mazda 3 dan CX-30. Mazda juga telah mengesahkan bahawa model ini akan mendapat sistem pacuan semua roda serta Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) dengan mod khas untuk pemanduan offroad.

Turut dijangka adalah penggunaan enjin 2.5L NA dan petrol Skyactiv-G turbo yang dipadankan bersama transmisi automatik enam kelajuan. Kuasanya masih tidak diketahui tetapi kita boleh menjangka ia hampir sama seperti Mazda 3 atau CX-30 – 186 hp dan 252 Nm untuk enjin NA dan 227 hp dan 420 Nm untuk enjin turbo. Versi hibrid mungkin akan tiba kemudian.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.