Geely Binyue akan terima facelift di China – 1.5L Turbo 4-silinder 181 PS, rekaan Energy Storm lebih garang

Geely Binyue akan terima facelift di China – 1.5L Turbo 4-silinder 181 PS, rekaan Energy Storm lebih garang

Model asas untuk Proton X50, iaitu Geely Binyue yang dijual di pasaran China (juga dikenali sebagai Geely Coolray di Filipina) kini bakal menerima satu lagi versi facelift, selepas model yang dikenali sebagai Binyue Pro diperkenalkan pada Julai tahun lalu.

Kali ini Binyue bukan sahaja akan diberikan perubahan rupa yang agak besar, malah turut akan menampilkan unit rangkaian kuasa yang berbeza. Versi facelift terbaharu berkenaan belum lagi diperkenalkan secara rasmi, tetapi ia telah terdedah menerusi dokumen fail kerajaan China.

Menerusi imej yang terdedah tersebut, versi baharu ini menampilkan muka hadapan dengan rekaan signatur Energy Storm terkini Geely yang sudah pun diterapkan pada sedan Emgrand L dan juga Boyue X. Secara lebih spesifik, rekaan bampar pada versi baharu Binyue ini adalah lebih seiras dengan Emgrand L gril hadapan dan gril bampar yang sangat besar dengan elemen mesh, memberikan imej seakan huruf-X persis model-model Lexus.

Geely Binyue akan terima facelift di China – 1.5L Turbo 4-silinder 181 PS, rekaan Energy Storm lebih garang

Kluster lampu utama hadapan juga dirombak menampilkan rupa yang lebih tajam dan nipis, disertakan dengan jalur LED bina dalam rekaan baharu untuk lampu nyalaan siang. Manakala garis beralun pada penutup bonet hadapan sebelum ini juga telah diolah menampilkan garis lebih tegak, serta diberikan liang tambahan di atasnya.

Pada profil sisi, setiap garis badan pada versi baharu ini nampak masih kelihatan sama seperti Binyue atau Binyue Pro sedia ada. Cuma untuk perapi krom pada bawah cermin tingkap, ia direka lebih panjang ke hadapan seakan ekor untuk cermin sisi.

Model facelift baharu ini menampilkan rombakan rekaan yang lebih besar pada bahagian belakang. Lampu belakang SUV kompak ini menampilkan rekaan yang lebih nipis, dan ia kini merentangi sepenuhnya pintu hatch belakang dengan perumah nombor pendaftaran telah dialihkan ke bawah.

Bampar juga direka semula dengan lebih garang, menampilkan reflektor yang kini diposisikan menegak dan lebih tinggi pada perumah berbentuk seperti liang ambilan udara. Empat tip ekzos pada bampar masih lagi dikekalkan, dengan diffuser yang direka semula untuk disesuaikan dengan imej baharu.

Dalam dokumen yang sama, model facelift terbaharu Geely Binyue di China ini nampaknya menerima enjin yang berlainan. Enjin 3G15TD 1.5 liter tiga-silinder turbo GDI berkuasa 177 PS/255 Nm pada Binyue/Proton X50 Flagship sedia ada tidak lagi digunakan, sebaliknya digantikan dengan enjin BHE15-EFZ 1.5L empat-silinder turbo berkuasa 181 hp.

Persoalan kenapa model ini diberikan enjin lain, apa kotak gear yang digunakan atau apa perincian lain yang ditawarkan pada model baharu ini, semuanya kita perlu tunggu sehingga versi facelift terbaharu Geely Binyue tersebut diperkenalkan secara rasmi kelak. Anda rasa ada sebahagian perincian dari model baharu ini akan dibawa ke Proton X50 untuk versi facelift nanti? Bahagian mana yang anda rasa patut Proton ambil? Kongsikannya pada ruangan komen.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required