Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Selepas membuat kemunculan sulung globalnya di Indonesia Mei lalu, Toyota Yaris Cross yang dihasilkan untuk pasaran ASEAN menggunakan platform DNGA (berbeza dengan Yaris Cross Eropah dan Jepun menggunakan platform TNGA) kini sudah pun dilancarkan di Thailand.

Untuk Thailand, Yaris Cross hanya ditawarkan dalam versi hibrid, berbeza dengan pasaran Indonesia yang turut menerima model yang dijana oleh enjin petrol sepenuhnya. Tiga varian ditawarkan di Thailand bermula versi asas Yaris Cross HEV Smart dijual pada harga 789,000 baht (RM100,637), diikuti varian pertengahan Yaris Cross HEV Premium dijual pada harga 849,000 baht (RM108,290) dan varian tertinggi Yaris Cross HEV Premium Luxury berharga 899,000 baht (RM114,668).

Untuk pasaran Malaysia kelak, Yaris Cross dijangka akan dijual dengan lencana Perodua, menerusi projek SUV dengan kod D66B, kerana kedua-dua SUV tersebut diasaskan dari platform DNGA dari varian DNGA-B yang sama. Platform ini memberikan Yaris Cross dimensi panjang 4,310 mm, lebar 1,770 mm, tinggi 1,615 mm dan juga jarak antara roda sejauh 2,620 mm.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Untuk memudahkan anda membayangkan saiznya, Yaris Cross ini hanya 20 mm lebih pendek, 30 mm kurang lebar, 6 mm lebih rendah berbanding Proton X50, namun hadir dengan jarak roda 20 mm lebih jauh dari SUV segmen-B dari Proton berkenaan. Manakala berbanding dengan ‘adiknya’ iaitu Toyota Raize/Perodua Ativa, Yaris Cross ini adalah 245 mm lebih panjang, 60 mm lebih lebar, 20 mm lebih rendah, dan jarak roda 95 mm lebih jauh.

Yaris Cross pasaran Thailand ini nampak lebih rendah dengan jarak kelegaan tanah 210 mm, berbanding 260 mm yang diumumkan di Indonesia sebelum ini.

Bagi unit rangkaian kuasa hybrid yang dibekalkan, ia terdiri dari enjin 2NR-VEX 1.5 liter NA empat silinder yang menghasilkan 91 PS dan tork maksima 121 Nm, dan juga motor elektrik berkuasa 80 PS (79 hp atau 59 kW) dan tork 141 Nm.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Secara keseluruhan, sistem HEV ini menghasilkan kuasa gandingan 111 PS, dan ia disalur ke roda hadapan menerusi kotak gear E-CVT. Bagi motor elektrik, ia menerima kuasa yang dibekalkan dari bateri lithium-ion berkapasiti 4.3 Ah. Yaris Cross HEV ini mampu untuk mencapai penggunaan bahan api serendah 26.3 km/l.

Ketiga-tiga varian Yaris Cross ini menerima mod pemanduan Power, Normal dan Eco, serta menerima konfigurasi suspensi jenis topang McPherson di hadapan dan torsion beam di belakang. Manakala untuk brek, kesemua roda menerima sistem cakera dan angkup.

Bagi varian asas HEV Smart, ia dilengkapi perincian standard seperti lampu hadapan LED bersama lampu nyalaan siang LED, lampu kabus LED, lampu belakang LED dan rim aloi 17-inci.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Dalam kabin, varian paling murah ini turut menerima upholsteri kulit sintetik, sistem kunci pintar dengan suis penghidup enjin, skrin sesentuh 10.1-inci dengan hubungan Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar, enam-pembesar suara, paparan instrumen digital tujuh-inci, brek parkir elektrik, pendingin hawa automatik dengan penapis PM2.5 dan liang kabin belakang.

Beralih ke varian pertengan HEV Premium, ia ditingkat taraf dengan rim aloi dua-tona 17-inci, serta menerima tambahan rel bumbung berwarna perak, tempat duduk pemandu larasan elektrik lapan-hala, dan upholsteri Quole Modure bagi mengurangkan panas.

Manakala varian paling mahal HEV Premium pula menerima rim dua tona 18-inci, lampu selamat datang pada cermin sisi, bumbung panaromik dengan tirai larasan kuasa, sistem bunyi Pioneer dengan enam-pembesar suara, pad pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi serta pintu tailgate bantuan kuasa dengan bukaan tanpa sentuhan.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Bagi sistem keselamatan pula, kesemua varian Yaris Cross ini dibekalkan denan enam-beg udara, brek ABS, EBD dan BA, VSC, Traction Control, bantuan mula mendaki dan kamera undur. Model asas HEV Smart hanya diberikan penderia parkir belakang.

Manakala varian pertengahan, ia disertakan dengan penderia parkir hadapan dan juga dashcam pandangan hadapan. Ia juga datang dengan sistem bantuan pemanduan Toyota Safety Sense dengan fungsi seperti amaran pergerakan hadapan, kawalan salah operasi pedal, brek kecemasan automatik, amaran keluar lorong dan juga lampu tinggi automatik.

Bagi varian HEV Premium Luxury pula menerima semua sistem keselamatan yang ada pada HEV Premium tetapi ditambah dengan sistem pemantau tekanan angin tayar, dashcam yang merakam padangan belakang dan juga kamera pemantau pandangan panaromik.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Toyota Thailand menawarkan pelbagai perincian opsyen untuk Yaris Cross ini yang boleh dipilih oleh pelanggan dengan tambahan kos. Selain dari warna standard Metal Stream Metallic, Attitude Black Mica dan Urban Metal, pembeli varian HEV Smart boleh memilih untuk mewarnakan SUV baharu mereka dengan pilihan warna Dark Turquoise, Platinum White Pearl atau Spicy Scarlet dengan tambahan bayaran 7,000 baht (RM893).

Semua warna pada HEV Smart ini turut ditawarkan pada HEV Premium, dan untuk pembeli varian pertengahan ini pula mereka ditawarkan dengan pilihan bumbung hitam hanya untuk warna badan Platinum White Pearl dengan bayaran tambahan 12,000 baht (RM1,530) dan Metal Stream Metallic dengan tambahan 8,000 baht (RM1,020).

Bagi varian HEV Premium Luxury pula, pelanggan boleh memilih warna hitam sepenuhnya atau gandingan hitam dan kelabu. Sekiranya pembeli memilih kabin hitam penuh, ia akan digandingkan dengan warna badan Metal Stream Metallic atau Urban Metal tanpa sebarang kos.

Toyota Yaris Cross kini di Thailand – hanya hibrid 1.5L, bermula RM101k; Perodua D66B di M’sia tak lama lagi?

Kabin dengan tema ini turut ditawarkan dengan warna badan Spicy Scarlet dengan bayaran tambahan 7,000 baht (RM893), warna badan Spicy Scarlet/bumbung hitam dengan bayaran 12,000 baht (RM1,530) dan juga warna badan Metal Stream Metallic/bumbung hitam dengan tambahan kos 8,000 baht (RM1,020)

Manakala pembeli varian HEV Premium Luxury yang memilih kabin dengan warna gandingan hitam dan kelabu, hanya warna badan Attitude Black Mica ditawarkan tanpa bayaran tambahan. Warna opsyen lain untuk pilihan varian dan tema kabin ini termasuk Dark Turquoise dan Platnium White Pearl (7,000 baht atau RM893), Dark Turquoise/bumbung hitam dan Platinum White Pearl/bumbung hitam (12,000 baht or RM1,530).

Selain dari pilihan warna ini, Yaris Cross turut ditawarkan dengan dua pakej aksesori iaitu Urban Sport berharga 15,200 baht (RM1,938) dan Modellista berharga 22,900 baht (RM2,919). Kedua-dua pakej ini menampilkan kit badan dengan rekaan tersendiri.

Tak sabar nak tunggu Yaris Cross yang dijelmakan sebagai Perodua untuk dijual di Malaysia? Anda perlu bersedia kerana mengikut laporan Kenangan Research, SUV baharu Perodua lima-tempat duduk yang lebih besar dari Ativa ini dijangka akan dilancarkan ke pasaran tempatan mungkin pada awal tahun hadapan.

GALERI: Toyota Yaris Cross HEV Premium Luxury 2023 pasaran Thailand

GALERI: Toyota Yaris Cross HEV Premium 2023 pasaran Thailand

GALERI: Toyota Yaris Cross dengan pakej Urban Sport 2023 pasaran Thailand

GALERI: Toyota Yaris Cross dengan pakej Modellista 2023 pasaran Thailand

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required