Disebabkan permintaan yang terlalu tinggi melebihi apa yang boleh dibekalkan, Toyota Australia terpaksa menghentikan dahulu tempahan untuk hot-hatch GR Yaris bermula 1 Julai 2021. Menurut laporan CarAdvice, untuk pelanggan yang menempah kereta berkenaan pada April lalu, mereka hanya akan menerima kereta mereka pada awal tahun hadapan.

“Bagi menyokong peminat yang bersungguh-sungguh dan penghantaran semua kenderaan yang telah ditempah oleh pelanggan sehingga kini, Toyota Australia telah membuat keputusan untuk menghentikan sementara pengambilan tempahan akan datang bagi GR Yaris bermula 1 Julai, dan pengumuman untuk mengambil semula tempahan kereta yang sangat digemari ini dijangka akan dibuat tidak lama lagi,” kata Toyota Australia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan.

“GR Yaris merupakan pilihan peminat yang bersemangat dan kami gembira kerana dapat mencetuskan semula pasaran kereta berprestasi. Kereta ini terus melebihi jangkaan dan kami melihat ke hadapan untuk meneruskan momentum kami dengan jenama GR di Australia,” kata Sean Hanley, naib presiden untuk jualan, pemasaran dan operasi franchais Toyota Australia.

Menurut Toyota lagi, sekitar 1,700 unit GR Yaris telah dihantar kepada pelanggan di Australia sejak ia dilancarkan di negara berkenaan pada November 2020, mewakili sekitar 40 hingga 45 peratus jumlah jualan Toyota Yaris dalam tempoh yang sama. Jumlah berkenaan tidak termasuk “lebih 2,200 tempahan GR Yaris dan GR Yaris Rallye” yang diterima sehingga April 2021.

GR Yaris merupakan model yang dihasilkan Toyota sebagai model ‘homologation special’ bagi membolehkan mereka menghasilkan jentera Kejuaraan Rali Dunia (WRC) yang lebih kompetitif dan menerima sentuhan istimewa lagenda dan juara WRC empat kali, Tommi Makinen.

Ia dijana oleh enjin 1.6 liter tiga-silinder turbo produksi paling berkuasa di dunia buat masa sekarang, menghasilkan 261 PS dan tork maksima 360 Nm (272 PS/370 Nm untuk GR Yaris JDM). Ia hanya ditawarkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan dengan fungsi i-MT (memberikan fungsi heel & toe automatik), bagi memastikan ia dimiliki oleh mereka yang benar-benar suka memandu.

Jentera rali untuk jalan raya ini turut digandingkan dengan sistem pacuan semua roda GR-Four. Dengan Performance Pack pada GR Yaris Rallye, ia hadir dengan LSD jenis Torsen pada gandar hadapan dan belakang.

Ini membolehkan ‘pocket rocket’ ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 5.5 saat, sebelum mencapai kelajuan maksima 230 km/j. Ia turut dibekalkan dengan set klac pelbagai lapisan yang membolehkan agihan tork depan dan belakang bermula 60:40 untuk mod Normal, 30:70 untuk mod Sport dan 50:50 untuk mod Track.

Model ini telahpun dilancarkan di Malaysia pada Disember 2020, tetapi kita hanya menerima sejumlah 127-unit dari 25,000 yang dihasilkan untuk pasaran global – kesemua unit tersebut telahpun habis dijual tidak sampai sebulan. Mujur kami sempat memandu uji GR Yaris ini di Sepang dan anda boleh baca laporannya pada PAUTAN INI.