Honda sebelum ini telah pun menyiarkan imej teaser HR-V pasaran Amerika Syarikat, yang menampilkan rupa berbeza dengan model-model pasaran lain termasuk Jepun Eropah mahupun Asia Tenggara. Namun Honda baru sahaja mengumumkan bahawa model yang sama sebenarnya turut akan diperkenalkan di Eropah.

Walau bagaimanapun, ia mungkin diberikan nama lain kerana HR-V sudah sinonim dengan model SUV segmen-B, manakala model baharu dihasilkan lebih besar untuk bertanding dalam kelas segmen-C. Jadi bermakna ini adalah SUV segmen-C yang lebih kecil dari CR-V, dan khusus untuk berhadapan terus dengan Toyota Corolla Cross.

Setakat ini Honda masih belum memberikan sebarang bayangan untuk nama SUV baharu ini. Manakala di Amerika Syarikat, model ini akan diperkenalkan secara rasmi pada 4 April nanti.

Berdasarkan lakaran yang disiarkan sebagai teaser sebelum ini, SUV baharu tersebut diberikan muka yang berbeza dari model-model terkini Honda. Ia tampil dengan gril berbentuk heksagon seakan model-model dari Ford, bersama lampu hadapan berbentuk trapezoid. Manakala di belakang, ia diberikan lampu berbentuk-L dengan pengaruh dari Acura.

Di Eropah, seperti barisan model Honda yang lain, SUV baharu ini hanya ditawarkan dalam versi hibrid e:HEV. Untuk HR-V e:HEV pasaran Eropah sedia ada, ia dijana oleh unit rangkaian kuasa i-MMD yang menggandingkan enjin 1.5 liter kitaran Atkinson berkuasa 107 PS/131 Nm yang pada kebanyakkan masa hanya mengecas bateri litihium-ion, bersama motor elektrik berkuasa 131 PS/253 Nm yang memacu roda hadapan.

Model SUV baharu yang lebih besar ini mungkin akan berkongsi unit rangkaian kuasa i-MMD dengan enjin 2.0 liter yang sama dengan Civic e:HEV yang baharu sahaja diperkenalkan. Enjin tersebut masih menampilkan kitaran Atkinson, dan mampu menjana 152 PS, bersama motor elektrik lebih berkuasa menghasilkan 184 PS/315 Nm.

Bagi pasaran Amerika Syarikat pula, HR-V ini mungkin akan menerima pilihan enjin yang sama dengan Civic iaitu unit 2.0 liter NA i-VTEC berkuasa 152 PS/187 Nm, dan juga enjin 1.5 liter VTEC Turbo berkuasa 182 PS/240 Nm. Model hibrid e:HEV juga mungkin akan ditawarkan di sana.

Apa yang menarik, bukan AS dan Eropah sahaja yang akan menerima SUV segmen-C baharu Honda ini. Portal automotif Jepun Creative Trend dan portal permotoran dari China iaitu Autohome telah menyiarkan imej spyshot model ini yang dirakam dari negara masing-masing, menanda ia bakal dilancarkan di kedua-dua negara tersebut.

Jadi tak mustahil SUV baharu ini turut akan tiba ke pasaran Asia Tenggara kerana lawannya iaitu Corolla Cross sememangnya ‘lahir’ disini. SUV segmen-B dengan saiz hampir kepada segmen-C berkenaan muncul buat pertama kali untuk peringkat global di Thailand pada 2020, dan kemudian barulah dilancarkan ke pasaran lain termasuk Jepun dan Amerika Syarikat.

Sekiranya SUV baharu dari Honda ini benar-benar ke pasaran Asia Tenggara, ini bermakna ada harapan cerah untuk SUV saingan Corolla Cross ini turut akan dilancarkan di Malaysia!