Setelah Nissan Magnite diumumkan hanya memperolehi empat-bintang dalam ujian pelanggaran penilaian keselamatan ASEAN NCAP awal bulan ini, kini perincian berserta video ujian tersebut telah pun disiarkan oleh badan keselamatan berkenaan.

Nissan Magnite dengan spesifikasi pasaran Indonesia berkenaan menerima markah keseluruhan hanya 70.60%, termasuk 28.09 markah dari 36 markah penuh untuk perlindungan penumpang dewasa (AOP), 31.96 markah dari 49 markah penuh untuk perlindungan penumpang kanak-kanak dan juga 11 markah dari 18 markah penuh untuk teknologi bantuan keselamatan (SAT).

Dalam ujian pelanggaran berhadapan, Nissan Magnite dinilai memberikan perlindungan yang lemah pada bahagian pemandu, manakala bahagian lain diberikan penilaian bagus dan memadai. SUV segmen-B ini juga menerima markah COP dan SAT yang tidak kuat, menyebabkan markah akhir hanya melayakkan Magnite untuk menerima empat bintang dari lima bintang penuh.

Nissan Magnite ini diuji oleh ASEAN NCAP sebelum 1 Januari lalu bersama Proton Iriz dan Persona yang dihantar semula oleh Proton untuk dinilai semula (kedua-dua model Proton berkenaan masih kekal menerima lima-bintang). Ini bermakna ia adalah model terakhir dinilai menggunakan protokol 2017-2020 ASEAN NCAP. Di Indonesia, SUV ini dibekalkan dengan dua beg udara, sistem brek ABS dan kawalan kestabilan elektronik secara standard untuk semua varian.

Nissan Magnite telah pun membuat kemunculan sulungnya di India pada Disember lalu, dan kemudian dilancarkan di Indonesia pada bulan yang sama – dalam kedua-dua pasaran ini, Magnite dijual pada harga yang cukup kompetitif dan mungkin akan menggugat pasaran pesaingnya yang lain.

Di Indonesia, SUV kompak ini ditawarkan dalam tiga varian berbeza di negara tersebut bermula dengan model paling asas Upper MT berharga 208.8 juta rupiah (RM59,629), model spesifikasi tinggi Premium MT berharga 226.3 juta rupiah (RM63,855) dan model kemasan sama dengan kotak gear automatik Premium CVT berharga 238.8 juta rupiah (RM68,196). Bagi model varian tertinggi, ia turut dipadankan dengan Hill Start Assist dan kamera 360 darjah.

Ia dijana oleh enjin HR0A 1.0 liter tiga-silinder yang sama dengan Nissan Almera turbo menjana 100 PS dan tork maksima 160 Nm. Model MT diberikan kotak gear manual lima-kelajuan, manakala model automatik pula diberikan kotak gear CVT X-Tronic, bagi mengalirkan kuasa ke roda hadapan.

Panjang keseluruhan SUV ini adalah 3,994 mm dengan jarak roda 2,500 mm. Manakala lebarnya pula adalah 1,758 mm dengan tinggi 1,572 mm. Jadi jika dibandingkan dengan Proton X50, Magnite adalah 336 mm lebih pendek dengan jarak roda 100 lebih dekat, serta 42 mm kurang lebar. Jika di bawa ke Malaysia, Magnite sebenarnya adalah lawan terus kepada SUV Perodua D55L yang akan dilancarkan mungkin tak lama lagi, diasaskan dari Daihatsu Rocky.

Magnite dipadankan dengan rim bersaiz 16-inci dan tayar tebal dengan saiz 195/60R16. Ia mengahsilkan jarak kelegaan tanah setinggi 205 mm.

Dalam video ujian di atas, dapat dilihat ada jata kerajaan Malaysia pada badan Magnite berkenaan, adakah ini petunjuk bahawa ia turut akan dipasarkan disini? Untuk pengetahuan anda, ujian-ujian untuk ASEAN NCAP sememangnya dibuat di makmal Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) yang terletak di Melaka.

Jadi ini bukan petunjuk bahawa Magnite akan dilancarkan di Malaysia pada masa akan datang. Yang pasti, Edaran Tan Chong Motor memang mempunyai perancangan melancarkan SUV segmen-B yang lebih canggih dikelaskan sebagai model global Nissan iaitu Kicks facelift pada pasaran tempatan.

GALERI: Nissan Magnite