Ketika UMW Toyota Motor (UMWT) melancarkan hot-hatch Toyota GR Yaris untuk pasaran Malaysia bulan lalu, harga atas jalan yang diumumkan adalah termasuk dengan cukai jualan penuh, iaitu RM299,000, memandangkan ketika itu insentif PENJANA dengan potongan SST akan berakhir pada 31 Disember 2020.

Walau bagaimanapun, pada 29 Disember lalu kerajaan telahpun meluluskan permohonan Persatuan Automotif Malaysia (MAA) untuk melanjutkan insentif PENJANA berkenaan sehingga 30 Jun 2021. Ini bermakna, Toyota GR Yaris yang diimport sepenuhnya dari Jepun ini menerima pengecualian cukai jualan sebanyak 50%, membolehkan ia dijual pada harga RM286,869 atau lebih RM12k lebih murah dari harga asal!

Dengan harga asal yang ditawarkan, harga GR Yaris dengan sistem pacuan semua roda ini sebenarnya sudahpun cukup kompetitif. Hot-hatch pacuan roda hadapan Honda Civic Type R misalnya, ketika ia dilancarkan di Malaysia pada 2017, ia ditawarkan pada harga RM330k. Dan di Thailand, GR Yaris ini dijual pada harga RM364k.

Malah GR Yaris yang ini bukanlah model yang dihasilkan dalam jumlah yang benar-benar besar. Toyota akan memproduksi hatchback homologasi kejuaraan rali dunia (WRC) ini terhad hanya 25,000 unit untuk pasaran seluruh dunia, manakala pasaran Malaysia hanya diberikan tidak lebih dari 200 unit sahaja. Lihat sahaja bagaimana model-model WRC homologation special era 90’an seperti Lancer Evo dan Impreza WRX STI GC8 yang harganya semakin hari semakin naik buat masa sekarang, dan GR Yaris ini bakal mengikut jejak yang sama.

Malah sebagai meraikan ketibaan model ini ke pasaran tempatan, UMW Toyota Motor Sdn Bhd turut menawarkan Pakej Pembeli Terawal yang akan menyaksikan pembeli GR Yaris menerima beg topi keledar eksklusif, model skala GR Yaris dan mengikuti aktiviti Pengalaman Memandu GR Yaris 2021, dengan keseluruhan pakej berkenaan bernilai RM5,000. Rugi kalau tak beli masa dapat diskaun ni!

Walaupun diasaskan dari Yaris biasa pasaran Eropah (lain dengan Yaris ‘Janna Nick’ di Malaysia) dengan platform TNGA-B, model ini menampilkan pelbagai ciri bespoke yang diminta oleh Tommi Makinen. Ia hadir dengan badan tiga-pintu (berbanding lima-pintu pada model standard), bumbung belakang yang lebih rendah bagi tujuan aerodinamik, panel-panel badan lebih kuat dan ringan diperbuat dari aluminium serta bumbung karbon – ini memerlukan GR Yaris dipasang di kilang khas yang digelar GR Factory, terletak di kilang Motomachi, Toyota City.

Malah pada bahagian belakang, sistem torsion beam seperti Yaris standard tidak lagi digunakan, digantikan dengan suspensi belakang jenis double wishbone bagi membolehkan gandar sistem pacuan semua roda disesuaikan pada jentera rali jalan raya ini.

Toyota GR Yaris dijana oleh enjin 1.6 liter tiga-silinder turbo produksi paling berkuasa di dunia buat masa sekarang, namun model pasaran Malaysia ini menampilkan talaan sama seperti versi pasaran Eropah yang menghasilkan 261 PS dan tork maksima 360 Nm, berbeza dengan GR Yaris JDM yang menghasilkan 272 PS/370 Nm.

Ia hanya ditawarkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan dengan fungsi i-MT (memberikan fungsi heel & toe automatik), bagi memastikan ia dimiliki oleh mereka yang benar-benar suka memandu. Ia digandingkan dengan sistem pacuan semua roda GR-Four, dan dengan Performance Pack ia hadir dengan LSD jenis Torsen pada gandar hadapan dan belakang.

Ini membolehkan ‘pocket rocket’ ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 5.5 saat, sebelum mencapai kelajuan maksima 230 km/j. Ia turut dibekalkan dengan set klac pelbagai lapisan yang membolehkan agihan tork depan dan belakang bermula 60:40 untuk mod Normal, 30:70 untuk mod Sport dan 50:50 untuk mod Track.

Tiada brek parkir elektronik seperti Honda Civic Type R sebaliknya ia diberikan brek tangan manual yang membolehkan anda membuat aksi hand brake turn yang diperlukan oleh sebuah jentara rali. Malah ketika anda menarik brek tangan ini, agihan tork pada gandar belakang juga sebenarnya diputuskan bagi memudahkan anda memulakan aksi drift, dan ia disambung kembali apabila brek berkenaan diturunkan.

Model pasaran Malaysia ini turut hadir dengan Performance Pack yang diberikan secara standard. Pakej berkenaan memberikan ‘senjata tambahan’ seperti LSD jenis Torsen, sistem suspensi lebih keras yang fokus untuk pemanduan litar dan juga rim aloi BBS lebih ringan berdiameter 18-inci standard dengan tayar Michelin Pilot Sport 4S bersaiz 225/40ZR18.

Manakala untuk brek, GR Yaris dibekalkan standard dengan cakera brek hadapan yang dilarik two-piece bersama angkup monoblok empat omboh, dan di belakang pula diberikan cakera yang juga dilarik bersama angkup dua-omboh.

Untuk kelengkapan standard lain, GR Yaris pasaran Malaysia ini menerima lampu hadapan, lampu isyarat membelok, lampu nyalaan siang, lampu kabus dan lampu belakang kesemuanya dengan teknologi LED. Ia juga diberikan pengelap cermin automatik dan juga muffler dengan tip berkembar untuk sistem ekzos.

Pada bahagian dalaman pula model ini diberikan tempat duduk ‘semi-bucket’ balutan kulit dengan sulaman logo GR dan jahitan benang merah, roda stereng GR pelbagai fungsi balutan kulit, tombol gear balutan kulit, set pedal aloi, paparan meter analog dengan skrin pelbagai-info berwarna 4.2-inci dan cermin pandang belakang elektrokrmomik.

Hot-hatch ini juga diberikan sistem pendingin hawa dua-zon, sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, serta sistem infotainmen Display Audio dengan skrin sesentuh kapasitif tujuh-inci disokong Apple Carplay dan Android Auto serta dihubungkan kepada enam-pembesar suara.

Untuk keselamatan, jentera rali jalan raya ini di hadir dengan enam-beg udara, cagak tempat duduk kanak-kanak ISOFIX, sistem pemantau tekanan tayar, penderia parkir belakang, serta sistem kestabilan elektronik (VSC) dan Traction Control (TRC) bersama brek ABS, EBD dan BA.

Malah kereta ini juga hadir dengan sistem bantuan pemanduan Toyota Safety Sense yang terdiri dari sistem seperti Pre- Crash System (PCS), Dynamic Radar Cruise Control (DRCC), Lane Departure Alert (LDA), Lane Tracing Assist (LTA) dan Auto High Beam (AHB). UMW Toyota turut menawarkan sistem telematik VTS secara opsyen.

Toyota GR Yaris pasaran Malaysia ini ditawarkan dalam pilihan tiga warna badan iaitu Platinum White Pearl, Emotional Red 2 dan Precious Black. Walaupun ia sebuah model berprestasi tinggi, GR Yaris masih dilindungi waranti selama lima-tahun tanpa had perbatuan. Sama juga seperti GR Supra, GR Yaris hanya dijual di pengedar-pengedar terpilih yang mempunyai fasiliti GR-Garage.

GALERI: Gambar rasmi Toyota GR Yaris pasaran Malaysia