Honda dah dedahkan BR-V generasi baharu di Indonesia pada September lalu, manakala imej-imej kembar Toyota Avanza Veloz dan Daihatsu Xenia (berkemungkinan besar akan dijelmakan sebagai Perodua Alza D27A) juga telah tersebar sebelum dilancarkan di negara berkenaan. Ya, MPV segmen-B tujuh-tempat duduk memang begitu laris di Indonesia, dan kebanyakkannya memang dibangunkan dan membuat kemunculan sulung global di republik tersebut.

Dan ini satu lagi pencabar – Mitsubishi telahpun menyiarkan teaser bagi Xpander facelift 2022, dan bakal mengacau parti Honda BR-V, Toyota Avanza Veloz serta Daihatsu Xenia ketika berlangsungnya Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2021 yang dijadualkan berlangsung pada 10 November nanti.

Teaser dengan kapsyen “Ride the Life Adventure” berkenaan disertakan bayangan badan Xpander, bersama serlahan lampu-lampu LED baharu pada muka Dynamic Shield Xpander yang diperbaharui tersebut. Lampu nyalaan siang LED yang diletakkan di atas masih kekal dengan bentuk tirus, tetapi dilihat diberikan grafik baharu serta bersaiz lebih panjang.

Gambar intipan Mitsubishi Xpander facelift 2022 di Indonesia yang dirakam bulan lalu

Manakala lampu utama yang diletakkan pada bampar pula menerima perubahan drastik dengan kluster berbentuk-T, berbanding hanya berbentuk segi empat tidak sama sisi pada model sedia ada. Lampu isyarat membelok juga nampaknya telah dialihkan dari lampu utama kepada hujung lampu nyalaan siang di atas.

Rekaan lampu-lampu berkenaan nampak sama pada unit Xpander facelift yang dijumpai sedang menjalani pengambaran iklan di Indonesia bulan lalu. Gambar intipan tersebut turut mendedahkan rekaan baharu pada rim dua-tona, serta bampar belakang yang disentuh semula dan nampak lebih agresif.

Sama seperti Toyota Avanza dan juga Honda BR-V, Mitsubishi Xpander turut dibangunkan di Indonesia. Sebelum model produksinya didedahkan di GIIAS 2017, model konsepnya yang digelar XM Concept terlebih dahulu membuat penampilan sulung global di GIIAS 2016.

Model sedia ada Mitsubishi Xpander pasaran Malaysia

Xpander menerima sedikit tingkat taraf dan penyegaran bagi pasaran Indonesia pada awal 2020, dan akhirnya MPV ini tiba ke pasaran Malaysia pada November 2020, terus dalam versi baharu berkenaan serta dipasang secara tempatan (CKD) di Pekan, Pahang.

Buat masa sekarang, Xpander merupakan MPV bukan-nasional terlaris di Malaysia dengan mencatatkan sejumlah hampir 13,000 unit tempahan sejak ia dilancarkan. Sehingga September 2021, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah menghantar 5,756 unit Xpander kepada pelanggan yang sudah menempahnya.

Sejak ia diperkenalkan, Xpander dijana oleh enjin petrol NA 4A91 1.5 liter MIVEC, menghasilkan 105 PS pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 141 Nm pada takat 4,000 rpm. Ia digandingkan dengan kotak gear automatik empat kelajuan, hanya memacu roda hadapan.

Antara kelengkapan yang ditelah diberikan pada model pasaran Malaysia sedia ada termasuk lampu hadapan reflektor bi-LED, rim aloi 16-inci, sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, tempat duduk balutan kulit dengan elemen quilted, sisitem infotainmen dengan skrin sesentuh 9.0-inci bersama sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, serta kamera perakam digital (dashcam) 360-darjah.

GALERI: Mitsubishi Xpander di Malaysia